Руйнування – 2012. Які історичні споруди втратив Київ цього року (фото)

За минулий рік столиця України встигла позбутися кількох пам´яток архітектури і «змінити дизайн» деяких візитних карток міста.

«Коментарі» вибрали п´ятірку київських пам´яток, які побачити в колишньому вигляді киянам та гостям міста більше не судилося.

Десятинний провулок, 5

Десять років тому особняк по Десятинному провулку, 5, побудований ще в середині ХІХ століття, був переданий Українській православній церкві Київського патріархату «для експлуатації та обслуговування». От тільки ні з тим, ні з іншим у церкви не склалося: все десятиліття будиночок пустував (бомжі в підвалі - не в рахунок) і з божою, так би мовити, допомогою старів. Поки не прийшов у повну непридатність, про що представники духовенства не забули одержати відповідні документи. І в ніч на 30 листопада одним старожилом (попередньо позбавленим даху) в столиці стало менше. Що, зрозуміло, не могло залишитися непоміченим.

Спочатку церква намагалася порозумітися із розбурханою громадськістю. Пред´явивши відповідні довідки, висновки археологів та проект будівлі, яка повинна з´явитися на місці нинішніх руїн. Однак заспокоїти супротивників нового будівництва духовенству так і не вдалося. Надто вже багато в справі нестиковок: традиційно доведена «до ручки» стара будівля, рішення по землі, прийняті «командою Черновецького», а не Верховною Радою (будинок перебував на особливо цінних землях, долю яких повинен вирішувати парламент)... Та й сам характер демонтажу - таємно, вночі - змушує замислитися, а чи так все чисто з дозвільною документацією?

Вул. Горького, 44

Прибутковий будинок по вул. Горького, 44 (на перетині з Жилянською) був побудований на початку ХХ століття. У 1999-му визнаний пам´яткою архітектури місцевого значення та внесений у відповідний список під охоронним номером 293. Однак побачити «дідка» в оновленій красі киянам так і не вдалося. Спочатку будівлю відселили «для капітального ремонту», а потім тихо-мирно довели до стану, коли ремонтувати вже просто нічого.

Цікаво, що нинішні власники будівлі навіть не приховували своїх намірів - чого впритул не помічали контролюючі органи. Так, в інтернеті дотепер можна знайти оголошення про продаж цієї ділянки, відданої в оренду на 10 років (з лютого 2010-го) «для реконструкції або будівництва торгово-офісного центру». Де вказується, що будівля «не є пам´яткою архітектури». Тобто доля «непам’ятки» була вирішена з самого початку, і в жовтні 2012-го його в кращих традиціях збереження старовини по-українськи пустили під ківш.

Вул. Алли Тарасової, 4

Будинок 1905 року по вул. Алли Тарасової, 4 був одним із найяскравіших зразків стилю модерн у Києві. А через сторіччя після свого зведення став «першою ластівкою», що ознаменувала початок сезону знесення архітектурних пам´яток 2012 року.

Мешканців з цієї будівлі почали розселяти ще в 1970-х - вже тоді будинок вимагав капітального ремонту. В його очікуванні будівля простояла ще 40 років, попутно отримавши охоронний статус в 1994-му. А в квітні 2011-го запалала - чи то від короткого замикання, чи то через підпал.

Втративши дах, порядком похилений, але все ще міцний старожил став руйнуватися прискореними темпами. І в лютому 2012-го був демонтований. Щоправда, лише до другого поверху. Далі будівлю повинні відновити наново, причому в первозданному (чи наближеному до нього) вигляді. Втім, чи будуть ці благородні обіцянки виконані, покаже час. Поки ж ніяких відновлювальних робіт на зазначеному об´єкті не спостерігається.

Андріївський узвіз

Підготовка до Чемпіонату Європи з футболу 2012 року катком пройшлася по столиці України. Здорово «випрасувавши» і одну з візитних карток Києва - Андріївський узвіз. На тлі його реконструкції (по суті, так і не закінченої) особливо «вистрілило» знесення трьох будівель на перетині з вул. Фролівською. Споруди 1978 року, стилізовані під навколишню забудову, сприймалися на Андріївському, як «рідні», і, відповідно, старовинні. А тому скандал вийшов гучний, на всю країну. Цілком обґрунтованих виправдань забудовника про те, що ці споруди історичної цінності не становлять, ніхто вже не слухав. Більше того, особливої ​​уваги удостоївся і сам проект чергового торгового монстра, який повинен був з’явитися на проблемній ділянці.

тут сталося щось нове в історії вітчизняних будівельних скандалів: компанія-забудовник дала задній хід. І відмовилася від уже затвердженого проекту, створивши суспільно-експертну раду і пообіцявши побудувати на місці, що звільнилося, не торгові та офісні місця, а щось потрібне місту. А от що саме, має стати відомо вже до Нового року.

Поштова площа

Ще одна втрата цього року - невелика, але знайома кожному Поштова площа. Яка відразу після проведення Євро-2012 була закрита на реконструкцію. Міська влада малює райдужні «картинки з майбутнього»: пішохідна зона, нова транспортна розв´язка з підземним тунелем (стара Поштова вічно стояла в пробках)... Утім, головною родзинкою проекту є, мабуть, черговий підземний торговий комплекс. Який заходилися будувати, навіть не чекаючи дозвільних документів - їх у Києві завжди можна зробити заднім числом.

Зараз на Поштовій повним ходом ідуть будівельні роботи. І вони вже встигли відбитися на розташованих на площі історичних будівлях - Поштовому будиночку і храмі Різдва Христового, по стінах яких пішли глибокі тріщини. Крім того, залишається туманною доля двох пам´ятників, що стояли на площі - Морякам Дніпровської флотилії і Першому київському трамваю. Вони без зайвих попереджень були демонтовані й відвезені в невідомому напрямку. Втім, як обіцяють у київській мерії, не назавжди, а з ремонтом і поверненням.

скандал забудова архітектура столиця київ

Знак гривні
Знак гривні