Кузьміну анулювали візу через його несанкціоновану діяльність у США

Стала відома причина анулювання американської візи першого заступника генпрокурора України Рената Кузьміна.

Вчора, 10 грудня, на сайті Генпрокуратури з'явився лист Кузьміна до президента США Барака Обами, в якому замгенпрокурора жалівся на анулювання його п'ятирічної візи до США без пояснення причин. Тим часом видання «Комерсант» повідомило, що володіє інформацією про те, що у американської влади був мотив відкликати візу Рената Кузьміна, і причиною цього стала не ситуація у взаєминах Києва і Вашингтона, а конкретні дії представника ГПУ на території Штатів.

Мова йде про поїздку Рената Кузьміна в США влітку цього року. Вона не була скоординована з департаментом юстиції США, і, згідно з двосторонньою угодою про взаємну правову допомогу, представник ГПУ не мав права проводити слідчі дії. Однак у Вашингтоні впевнені, що він порушив або щонайменше намагався порушити дане правило.

Влада США отримали інформацію, що, всупереч задекларованій приватній меті візиту, Ренат Кузьмін попрямував до Каліфорнії для допиту Петра Кириченка - колишнього партнера екс-прем'єра Павла Лазаренка і одного з ключових свідків у справі про вбивство народного депутата Євгена Щербаня.

«У міжнародних стосунках між правоохоронними органами є чітке розуміння, що прокурори і слідчі не намагаються проводити офіційні слідчі дії без координації з владою тієї країни, яку відвідують», - прокоментував «Комерсант» ситуацію, що склалася, високопоставлений західний дипломат.

сша кузьмін гепрокуратура

Знак гривні
Знак гривні