Донецька паства притягла до суду екзорцистів (МП), яким скрізь ввижаються слуги сатани

У Калінінському районному суді Донецька в четвер розглядали справу мешканців району проти релігійної громади Української православної церкви (Московського патріархату) Різдва Пресвятої Богородиці. Після громадських слухань, на яких мешканці району висловилися проти забудови скверу церквою, священики почали проводити на цьому місці просто неба релігійні обряди та називати супротивників побудови церкви «посланцями Сатани». Позивачі вважають це незаконним.

У червні цього року в сквері пройшли громадські слухання, на яких вислухали обидві сторони, повідомляє «Радіо Свобода». Незважаючи на протести громадян, церква мала намір все ж розпочати будівництво. Однак Донецька міськрада зупинила тоді процедуру виділення землі і стала розбиратися в конфлікті.

У міськраді підтвердили, що справу цю розглядають у двох комісіях. Одна з них на чолі з депутатом Володимиром Устименком уже висловила свою думку: дослухатися до місцевих мешканців та підтримати їхню позицію. Комісія з питань землевідводу ще не винесла ніяких рекомендацій з цього приводу.

Тим часом місцеві мешканці на суді заявили, що приблизно раз на два тижні священики УПЦ (МП) проводять там обряди та заявляють, що супротивники будівництва храму є посланцями Сатани.

Представник позивачів Євгенія Ратникова пояснює: «Є такий закон про свободу совісті і релігійної організації: релігійну службу будь-якої конфесії дозволено проводити в приміщенні, яке відведене для них. Виходити і проводити публічні богослужіння вони мають право, згідно зі статтею 21-го закону, тільки з дозволу органу місцевого самоврядування. У даному випадку це має бути виконком Донецької міської ради. У нас є запити і відповіді, що вони ніколи не зверталися до виконкому. Люди просто брутально порушують законодавство».

Уповноважений відповідача у справі адвокат Володимир Булгаков відмовився давати коментарі. «Суд оцінює те, що є», – сказав він і додав, що коментуватиме справу лише після рішення суду.

Місцеві мешканці вважають, що церкву хочуть побудувати через корисливі мотиви. Адже гроші на неї виділяє підприємство «Шахтопроходка», яке входить у концерн «Донецьксталь» олігарха Віктора Нусенкіса. Тож позивачі переконані, що олігарх будує храми на кожному своєму підприємстві, щоб мати податкові пільги.

Місцева мешканка Алла Шаповалова пояснила Радіо Свобода, що мешканці захищають сквер уже давно від різних можливих забудов. «Всі мешканці нашого району проти будь-якої забудови. Тут не йдеться про те, церква чи не церква. А вони тепер виходять у сквер і молитви свої служать. Це теж, вибачте, заважає нам. Я хочу вийти і просто прогулятися. Так, я віруюча, я ходжу в церкву, поруч у лікарні Калініна – 20 хвилин пройти. Під під’їздом мені церква не потрібна», – наголошує жінка.

Наступне засідання у цій справі відбудеться 13 грудня.

Copyright © 2011 RFE /RL, Inc. Передруковується з дозволу Радіо Вільна Європа /Радіо Свобода

донецьк протест Церква суд самоорганізація

Знак гривні
Знак гривні