Плюс один. Пуерто-Ріко хоче стати частиною Сполучених Штатів

Мешканці Пуерто-Ріко вирішили змінити політичний устрій, ставши 51-штатом США. Такі результати референдуму, результати якого стали відомі 7 листопада.

Як передає Lenta.Ru, наразі Пуерто-Ріко має статус автономної території США. На референдумі, який пройшов у два етапи, пуерторіканці спершу висловилися за зміну політичного статусу архіпелагу. За це проголосували 54% виборців. На другому етапі вони обрали новий політичний устрій.

Перетворення Пуерто-Ріко на 51-й штат США потримали 61% голосуючих, 33% проголосували за надання архіпелагу статусу суверенної асоційованого держави в союзі з США. Лише 5% підтримали повну незалежність країни.

Для остаточного включення Пуерто-Ріко до складу Сполучених Штатів необхідно рішення Конгресу.

Пуерто-Ріко приєднався до США у 1898 році. З 1947 року жителі архіпелагу самі вибирають губернатора, а з 1952 року територія називається «вільною асоційованою державою». При цьому Білий дім бере активну участь в управлінні територією.

Пуерторіканці мають американські паспорти. У разі отримання архіпелагом статусу штату, його мешканці отримають право голосувати на всіх американських виборах. У той же час їм доведеться платити федеральні податки, від яких вони на сьогодні звільнені.
Проти зміни статусу Пуерто-Ріко виступають республіканці. Їх не влаштовує те, що офіційною мовою архіпелагу, крім англійської, є іспанська. Водночас їм не подобається перспектива надання Пуерто-Ріко шести місць в нижній палаті Конгресу, оскільки їх доведеться забрати в інших штатів.

світ сша Пуерто-Ріко

Знак гривні
Знак гривні