Уряд Гондурасу у якості експерименту погодився створити у країні три приватних міста

У цих міст буде своя власна поліція, закони, уряд та податкова система.

Початкове фінансування для одного з міст, що буде побудоване на узбережжі Карибського моря, складе 15 млн доларів США.

За словами представників фірми Future Cities Development Inc, програма з побудови таких міст є способом залучити інвестиції в центрально-американську республіку - що страждає від високого рівня злочинності та політичної нестабільності.

Концепт подібного будівництва був запропонований американським економістом Полом Ромером, який є адвокатом сильних, незалежних міст як способів збільшення торгівлі та економічного зростання ( він ставить у приклад Сінгапур, Гонконг та Дубаї)

Уряд Гондурасу сподівається, що до 2015 року завдяки цій програмі буде створено 45 тисяч нових робочих місць, містам буде дозволено також самим створити торговельну та інвестиційну стратегії, та власну імміграційну політику.

Водночас, ліві інтелектуали країни піддали ідею міст жорсткій критиці. Вони стверджують, що країну використовують для тестування імпортованих ідей, та вважають такі міста “цинічною декларацією можливостей олігархії, яка почувається переможцями та може створити собі умови, щоб діяти за спиною закону”.

Так виглядає концепт одного з приватних міст

майбутнє місто

Знак гривні
Знак гривні