NASA запустила в космос ще один телескоп - NuSTAR

NASA запустила космічний телескоп NuSTAR (Nuclear Spectroscopic Telescope Array). Трансляцію цієї події Американське космічне агентство вело в прямому ефірі.

Апарат був запущений на ракеті Pegasus з літака Stargazer. Ракета-носій повинна вивести апарат на розрахункову геоцентричну нізкоапогейную орбіту висотою приблизно 550 кілометрів. Передбачуваний час роботи апарата становить 2 роки.

NASA сподівається за допомогою нового апарату вивчити взаємодію чорних дір з галактиками, провести спостереження за потоками елементарних частинок в космічному просторі, розширити відомості про атмосферу і поверхню Сонця.

"Завдяки фундаментально новому телескопу, який працює в рентгенівському діапазоні електромагнітного випромінювання, ми зможемо отримати набагато більш глибокі й чіткі зображення найбільш розпечених, щільних і заряджених енергією об'єктів", - повідомила одна з авторів проекту - співробітник Каліфорнійського технологічного інституту Фіона Харрісон.

Унікальність NuSTAR полягає в тому, що він вперше буде вести спостереження за космічними об'єктами, фіксуючи жорстке рентгенівське випромінювання, що виходить від них.

Ряд нинішніх апаратів, в тому числі американська орбітальна обсерваторія Chandra, працює тільки в м'якому рентгенівському спектрі. Крім того, новий телескоп має роздільну здатність і чутливість, відповідно, в 10 і 100 разів більше, ніж його попередники. Досягається це за допомогою численних дзеркал і датчиків електромагнітних хвиль, встановлених на 10-метровій щоглі.

Розробила новий телескоп на замовлення NASA американська компанія Orbital Sciences. Витрати на цей проект вважаються відносно невеликими - близько $170 млн.

Вчені сподіваються, що зібрані дані послужать важливим доповненням до інформації, яку передають телескопи Hubble, Spitzer і Chandra.

Керівник управління астрофізики NASA Пол Хертц упевнений, що новий унікальний апарат дозволить зробити чимало цікавих і несподіваних відкриттів. У той же час він наполовину жартома, наполовину всерйоз зізнається, що "навіть якщо у Всесвіті й є якесь інше розумне життя, то отримати сигнали від позаземних цивілізацій за допомогою NuSTAR навряд чи вдасться".

сша NuSTAR nasa наука космос

Знак гривні
Знак гривні