Майже кожен п'ятий українець вважає суд Лінча єдиним способом здійснити правосуддя

Більшість українців украй негативно ставляться до діяльності правоохоронних органів і судів і виступають за інститут самосуду.

Про це свідчить опитування, проведене фондом "Демократичні ініціативи" і соціологічною службою Центру Разумкова.

Зокрема, діяльність міліції позитивно оцінюють лише 26% респондентів, в той час як негативно ставляться до роботи міліціонерів 64% опитаних.

До того, що роблять органи прокуратури, також негативно ставиться 64% опитаних, і тільки 23% вважають їх діяльність позитивною.

Що стосується судів, то негативне ставлення українців до них відзначено ще більше - 69% респондентів. 20% вважають, що роботу судів можна охарактеризувати позитивно.

Відповідаючи на питання про ставлення до самосуду, 38% респондентів визнали це неприпустимим, а на думку 35% опитаних, в окремих випадках самосуд може бути виправданий.

У той же час, 19% респондентів переконані, що в умовах українських реалій "суд Лінча" є єдиним способом здійснити правосуддя.

У регіональному розрізі найбільше самосуд підтримують в південних областях країни: 24% - в західному і центральному регіонах прихильників самосуду - 16% і 19% відповідно.

Опитування було проведене на початку квітня 2012 року, опитано 2009 респондентів у всіх областях України, Києві та Криму. Статистична похибка не перевищує 2,3%.

Джерело: ТСН

суд самосуд опитування громадська думка

Знак гривні
Знак гривні