Джуліан Есанж програв справу у вищому суді Лондона, у нього залишається 12 днів

Саме стільки часу, за правилами британського правосуддя, є у засновника Вікілікс, щоб зробити останню спробу уникнути екстрадиції в Швецію (а потім, майже одразу, в США). Адвокати Есанжа можуть за ці дні подати технічне прохання про закриття справи та її перегляд.

Есанж вже програв справу в судді першої інстанції, і сьогодні - апеляцію в Вищому суді. Кількістю голосів 5 проти 2 судді Вищого суду прийняли рішення про те, що екстрадиція Есанжа в Швецію є можливою. Противна сторона наполягала, що у іншому випадку буде прецедент, що зруйнує всю європейську систему передачі затриманих осіб.

Есанж вже півтора роки перебуває під домашнім арештом в Англії. У Швеції, що вимагає його видачі, на нього немає відкритих кримінальних справ. Формально його екстрадиція потрібна шведським прокурорам щоб допитати у зв'язку з свідченнями жінок, з якими Джуліан Есанж мав сексуальні стосунки в скандинавській країні, і які звинувачують його у насильстві.

Однак частина експертів-правників вважає що Швеція, якщо отримає Есанжа, майже одразу передасть його в США, де проти Есанжа начебто відкрита кримінальна справа за звинуваченнями в шпигунстві.

Фото: АР

суд Wikileaks швеція есанж

Знак гривні
Знак гривні