Азаров хоче обкласти податком житло усіх українців - по 11 грн. з кожного квадратного метра

Кабінет міністрів подав у Верховну Раду законопроект, яким пропонує стягувати з громадян податок не на житлову площу, а на кожен квадратний метр житлової нерухомості. Тобто податком хочуть обкласти кухні й туалети. Тепер за стандартну 1-кімнатну "хрущівку" доведеться дарувати державі щороку близько 350 грн.

Справляння податку тільки з житлової площі, на думку уряду, не відповідає принципу соціальної справедливості, який є основою податкового законодавства України, пише "Коментарі".

"Нормами Податкового кодексу України передбачено справляння податку з житлової площі об'єкта житлової нерухомості. Разом з тим, незважаючи на можливість переобладнання, перепланування житлового будинку, житлового приміщення, переведення житлових будинків і житлових приміщень в нежитлові (передпокій, хол, більярдна, тренажерний зал, сауна, басейн тощо), справляння податку з житлової площі створює ситуацію, за якої платники податків, що мають однакові за загальною площею квартири і будинки і приблизно однаковий рівень платоспроможності, платитимуть до бюджетів різні суми податку", - сказано в пояснювальній записці до законопроекту.

Тепер в Кабміні пропонують, що для квартир, загальна площа яких не перевищує 240 кв м і житлових будинків, загальна площа яких не перевищує 500 кв м, ставка податку за 1 кв м не повинна перевищувати 1% від мінзарплати на 1 січня звітного року. Тобто в 2012 році ставка податку буде 10,73 грн за 1 кв метр загальної площі квартири. А для квартир, загальна площа яких перевищує 240 кв м і житлових будинків площею понад 500 кв м, ставка податку становитиме 2,7% розміру мінзарплати. Тобто, в 2012 році за 1 кв метр такого житла доведеться заплатити 30,19 грн/метр.

азаров законопроект податки нерухомість

Знак гривні
Знак гривні