Тактична перемога: Азаров заборонив Табачнику пхати носа в законопроект Про вищу освіту

Зусилля громадських активістів і академічної спільноти, які розробляли новий законопроект "Про вищу освіту" не пропали даром. Акетивне просування свого проекту у ЗМІ, позиція авторитетних ректорів, заяви опозиційних політиків і вуличні акції на підтримку дали свій поки що перший результат.

Прем'єр Микола Азаров доручив відкликати з парламенту урядовий законопроект "Про вищу освіту", та направити замість нього версію, розроблену академіками і студентами. Таке рішення прем'єр ухвалив після закінчення представлення робочою групою нового варіанту законопроекту, пише "Комерсант-Україна".

Слухання пройшли без участі очільника Міносвіти Дмитра Табачника і відповідального за гуманітарну сферу віце-прем'єра Раїси Богатирьової.

Голова робочої групи з представників академічного та студентського співтовариства, ректор КПІ Михайло Згуровський повідомив, що зміни були внесені в 67 з 71 статті урядового документа.

Найголовнішими досягненнями він назвав розмежування повноважень органів державного управління і вишів, забезпечення їх автономії, а також можливість співпраці бізнесу і сфери освіти "для формування нового покоління фахівців".

У свою чергу Азаров наполіг на тому, що розмір мінімальної стипендії не повинен прирівнюватися до прожиткового мінімуму (мінімальна стипендія становить 787 грн, а прожитковий мінімум - 1073 грн).

"Ми пенсію поки не можемо дотягнути до цього рівня. Тому я пропоную компроміс - поступове збільшення стипендії щороку з урахуванням інфляції", - пояснив прем'єр.

Студенти погодилися, закликавши Кабмін якнайшвидше внести законопроект у Раду.

В підсумку Азаров пообіцяв, що "уряд відкличе свій законопроект". Прем'єр доручив робочій групі протягом двох тижнів виключити з нової версії документа неоднозначні юридичні формулювання".

Потім доопрацьований варіант надійде в Міносвіти, якому заборонено "міняти ідеологію і концепцію" документа. Далі законопроект обговорять на засіданні Кабміну, після чого він надійде в Раду. Це найнебезпечніша ланка у проходженні законопроекту, але якщо громадські активісти діятимуть так само злагоджено і активно, як при підготовці законопроекту є шанс успішно її пройти.

За словами Азарова, будуть докладені всі зусилля, щоб прийняти закон до відходу депутатів на літні канікули.

Як відомо, спочатку підготовлений Міносвіти законопроект викликав масові студентські акції протесту і критику академічної спільноти.У травні 2011 року документ відправили на доопрацювання. Нова редакція законопроекту була готова в листопаді 2011 року, а 28 грудня її зареєстрували у Верховній Раді.

За матеріалами Української правди

відсіч закон Рада освіта успіх табачник азаров уряд

Знак гривні
Знак гривні