Янукович присвоїв собі функції Брєжнєва. Відтепер «Послання президента» має силу закону.

Минулої п’ятниці під кінець засідання, коли увага громадськості і ЗМІ до роботи парламенту притуплюється Верховна Рада ухвалила закон № 9665 котрий надає сили закону виступам президента.

Відтепер глава держави не тільки керівник виконавчої гілки влади і гарант Конституції, а й верховний законотворець. Кабмін і місцеві державні адміністрації мають виконувати все що записано у Посланні президента до Верховної Ради.

До того ж, як стверджує опозиція, цей закон повністю усуває парламент від формування бюджету. «Тепер Верховна Рада не буде затверджувати навіть принципи бюджетної політики. Тобто повністю бюджетний процес переходить частково в уряд, а значною мірою в Адміністрацію Президента», - переконував під час розгляду закону бютівець Микола Томенко.

Інший опозиціонер Олександ Чорноволенко вважає, що цей закон множитиме корупцію в Адміністрації Президента. Адже нинішній президент сам не пише послання і навряд чи його читає пере виходом на трибуну: «Мова йде про те, що в Адміністрації президента якісь чиновники явно з корупційними цілями будуть записувати президенту України в щорічну доповідь різноманітні побажання. Наприклад, побудувати міст там, дорогу там і ще десь. І це буде записано, і за це будуть братися гроші. А далі уряд має при складанні бюджетної резолюції, місцеві адміністрації при виконанні бюджетів, при зміні до бюджетів усе це виконувати».

Ціква деталь. Голова ВР Литвин вийшов із зали під час розгляду і навіть фракція комуністів голосувала проти. Голоси «за» дали “раби” із групи "Реформи заради майбутнього".

Зрозуміло, що закон суперечить Конституції і він позбавляє частини законних повноважень парламент і Кабінет міністрів.

Але звідки такі ідеї? Звичайна клептоманія: урвати собі побільше? Так, але тільки частково. Новий закон правлячої партії вкотре відновлює радянську модель управління.

Причому вона так глибоко в’їлася у мозок наших керівників, що вони навряд чи бачать самі звідки беруться їхні «реформаторські» новації.

Згдаєте Брєжнєва. Виступи голови ЦК КПРС конспектувала вся країна і без зайвої мороки з прийняттям відповідних законів і дотриманням різних процедур держапарат брався за їх виконання.

закон Рада президент мезозой абзац

Знак гривні
Знак гривні