Знайденo зв'язок між поганими звичками людини та мовою, якою вона розмовляє

Вчені з Йельского університету оприлюднили результати, які змушують сильно задуматися: китайці та німці ставляться до майбутнього по-іншому, ніж американці або греки.

За версією дослідника Кейта Чена, це можна пов'язати з відмінністю у мовах. Тобто, поведінка людей співпадає з тим, яка форма майбутнього часу є у мові. Так, англійська, грецька (та й українська) мови мають сильну форму майбутнього часу (майбутнє у мові сильно відрізняється від поточного часу).

Така відмінність значно слабша в китайській або в німецькій мовах, де людина не може просто сказати собі "я зроблю це потім, колись, у майбутньому"

Чен пов'язує відмінності у ставленні до збережень, здоров'я, та до інших довготермінових речей саме подібною різницею у мовах. Коротко, він впевнений що частина людей просто не звертають увагу на рахунки або куріння пачки цигарок на день. Це відбувається тому, що спосіб у який вони про це говорять, передбачає що негативне майбутнє є далеким, настане не скоро, і його можна проігнорувати.

Ідеї Чена начебто підтверджуються статистичними даними. Люди в країнах із слабкою формою майбутнього накопичують на 170,000 євро на персону більше, ніж люди з мовами, що мають сильну форму майбутнього. Також, перші мають на 13% більш худого населення, на 24 % менше палять, і на 29% частіше займаються вправами. Країни з першої групи у середньому накопичують на 6% ВВП більше, ніж інша група.

Варто наголосити, що це питання необхідно вивчати надалі - кореляція не означає відношення "причина-наслідок", хоча б тому що невідомо, що з'явилося першим - відповідні моделі поведінки, чи мовні конструкції.

Повністю дослідження можна зкачати тут: http://faculty.som.yale.edu/keithchen/papers/LanguageWorkingPaper.pdf

наука соціум мова

Знак гривні
Знак гривні