Війна в УПЦ МП: Володимир пробує повернути повноваження, відібрані Синодом

Митрополит Володимир, який перебуває в лікарні, вперше за останні тижні втрутився в кризову ситуацію, що склалася після резонансного засідання Священного Синоду УПЦ від 26 січня.

Володимир оприлюднив своє Звернення до учасників зборів Київської єпархії, в якому дезавуював рішення Синоду про призначення настоятеля Києво-Печерської лаври митрополита Павла (Лебедя) тимчасовим керуючим Київською єпархією і повідомив, що він, Предстоятель УПЦ, продовжує керувати цією єпархією, повідомляє кореспондент "Релігії в Українi".

Реагуючин на нав'язувану йому "недієздатність", митрополит Володимир висловився про свій стан інакше: "Я увійшов в той період життя, який Псалмоспівець називає «праця і хвороба». Завдяки молитовній підтримці Господь, за словами глави УПЦ," зводить мене від «одра хвороби» ".

Очевидно, маючи на увазі останні події в УПЦ Предстоятель нагадав духовенству, що Церква не тільки "терзаєма зовнішніми факторами нинішнього секулярного світу", але і "внутрішніми розколами і розбратом, які сіє між вірними «князь світу цього»". До цього "додаються і внутрішні чвари, які жодним чином не сприяють цілям і завданням, які перед нами, священнослужителями, ставить Господь наш Ісус Христос: сіль перестає бути солоною, Мамона випереджає Господа (камінь у город Кирила? - ТЕКСТИ), двері в кошару часто закриті , а виноградарі ділять чужий урожай ".

Митрополит Володимир подякував Священний Синод УПЦ "за надану нам допомогу в управлінні Київською єпархією" при призначенні на час хвороби Предстоятеля тимчасово керуючого цією єпархією митрополита Вишгородського та Чорнобильського Павла, проте заявив, що "залишає за собою право бути керуючим архієреєм Київської кафедри".

Нагадаємо, що рішення Синоду про призначення владики Павла тимчасово керуючим столичної єпархією УПЦ відбулося без санкції глави УПЦ і фактично усувало його від влади в єпархії "на період хвороби". Як бачимо, це рішення Синоду глава УПЦ намагається скасувати, незважаючи на схвалення рішень Синоду УПЦ Патріархом Кирилом.

Митрополит Володимир нагадав у своєму Зверненні, що свого часу Київська єпархія була розділена на вікаріатства на чолі з вікарним єпископами. "Як показала практика, - йдеться у Зверненні, - такий стиль управління виявився ефективним і таким, який нас задовольняє. Незважаючи на нашу часту відсутність в минулому, пов'язану з візитами архіпастирів, в єпархіального життя не виникало проблем, з якими не міг би впоратися створений нами апарат управління єпархією. Сподіваюся на те, що так буде і в майбутньому ".

Фактично глава УПЦ понизив статус митрополита Павла, перевівши його з "тимчасово керуючого єпархією" в "старші вікарії".

Як розповіло кореспонденту "Релігії в Україні" джерело в УПЦ, після оприлюднення Звернення Предстоятеля владика Павло "не міг собі місця знайти", але заявив, що "Синод так постановив, а звернення Блаженнішого можуть тільки прикріпити (схоже, до журналів засідань Св. Синоду - ред.) і розглянути на наступному засіданні ".

конфлікт УПЦ МП володимир Церква

Знак гривні
Знак гривні