EC ратифікував ACTA - нове, глобальне, драконівське копірайтне законодавство

Вчора ЄС ратифікував ACTA( the Anti-Counterfeiting Trade Agreementної власності в країнах, які під нею підписуються. ACTA може стати набагато більшою загрозою для інтернету, ніж недавно пригальмовані в США законопроекти SOPA та PIPA.

Серед найцікавіших родзинок - значна кримінальна відповідальність за піратство, прирівнення його до підробної(контрафактної) продукції, драконовські методи по захисту інтелектуальної власності на користь найбільших "патентодержачів" на кшталт фармацевтики, виробників генетично модифікованих СГ-продуктів, індустрії розваг, та ін.

Детальний розбір загроз ACTA зробив Wired

За оцінками - від ACTA найбільше постраждають країни з менш розвиненою економікою. Ось що написав нещодавно один з депутатів Європарламенту, що спочатку підтримував ACTA (Kader Arif), однак днями зі скандалом відмовився від цієї ролі:

"Я хочу засудити найрішучішим чином весь процес, який привів до підписання цієї угоди: немає залучення організацій громадянського суспільства, з самого початку переговорів відсутня прозорість, відбуваються багаточисельні повторні відстрочки підписання тексту без пояснення, та виключення вимог Європарламенту, які були висловлені в ряді випадків.
...
Ця угода може мати серйозні наслідки для життя громадян, і до цих пір її прихильниками робиться все, щоб Європейський парламент не зміг сказати своє слово в цьому питанні. Саме тому сьогодні, коли я випускаю цей звіт, створення якого очолював, я хочу послати сильний сигнал і попередити громадськість про цю неприйнятну ситуації. Я не буду далі приймати участь у цьому маскараді."

Частина польських парламентарів проти АCTA

інтернет загрози майбутнє свобода

Знак гривні
Знак гривні