Київська йолка - новий мем українського інтернету (ФОТОЖАБИ)

Сорокаметровий пластиковий конус зеленого кольору, який у передноворічні дні встановили на Майдані Незалежності в Києві і чомусь назвали "головною ялинкою", став безперечним хітом номер один в українському інтернеті. Креативні співвітчизники знайшли у "йолці" невичерпне джерело ідей для кумедних фотожаб. Наводимо найцікавіші.

Але спочатку - невелика довідка про "йолку". Традиційно головна ялинка Києва являла собою збірну конструкцію - металева труба-"стовбур", до якого симетрично кріпили живі сосонки-гілки. І хоча майже щороку виникали міні-скандали, пов'язані з виправданістю витрат на ялинку саме таких сум чи доречністю купівлі саме таких, а не інших прикрас, до естетики головного новорічного дерева країни претензій не було.

Цього року все змінилося: нова київська влада учудила фокус цілком у дусі мера в екзилі Леоніда Черновецького. Несподівано було прийнято рішення замість "класичної" ялинки ставити штучну, до того ж дуже дивну на вигляд. "Ялинка" являє собою конусоподібну металоконструкцію, заповнену зеленим пластиком "під глицю", який більше нагадує не ялинкові голки, а дешевеньке синтетичне покриття для підлоги. Одним словом - не ялинка, а саме йолка - за безсмертним минулорічним висловом президента Януковича.

А далі почалися розлогі дива, з якими б не змогла конкурувати навіть ціла бригада Санта Клаусів. По-перше, досі невідомо, хто приймав рішення про встановлення саме такої йолки. По друге, невідома ціна цього задоволення. По-третє, остаточно не з'ясовано, хто за неї платив. Спочатку називали невідомого мецената, який нібито подарував йолку Києву. Потім виявилося, що ім'я у мецената є - це фонд "Таврійських ігор". Згодом з'ясувалося, що меценат оплатив півціни йолки - 450 тисяч гривень, а ще 400 тисяч виділив міський бюджет.

Далі - більше. Вже встановлена йолка раптово була демонтована - нібито тому, що гірлянди на ній розташували "неправильно" - горизонтальними колами, внаслідок чого вона стала нагадувати дитячу іграшку-пірамідку. "Покращення йолки вже сьогодні" - цей жарт народився після того, коли кияни та гості столиці (С) побачили новий варіант - із гірляндами, розташованими "навскоси". Від попереднього він фактично не відрізняється. Так би мовити, та ж йолка, тільки в профіль. Зрозуміло, що монтаж-демонтаж-зміна концепції теж кимось оплачувалися.

Як би там не було, саме сьогодні, о 17-00, очікується, що президент Янукович разом із головою КМДА Поповим урочисто запалять вогні на багатостраждальній йолці. І "Тексти" не здивуються, якщо ця процедура буде супроводжуватися черговими конфузами. У цьому сенсі відразу згадується кумедія з ялинковим вінком, який упав на Януковича. І цей варіант розвитку подій також знайшов своє відображення у народних фотожабах на тему йолки.

А отака йолка насправді:

свято київ фріки влада

Знак гривні
Знак гривні