Росія лякає Європу ракетним ураженням

Росія розташує на заході та півдні країни ракетні системи типу «Іскандер» у випадку подальшого розгортання протиракетної системи США і НАТО у Європі. Про це заявив президент Росії Дмитро Медведєв.

"Стратегічні балістичні ракети, які надходять на озброєння Ракетних військ стратегічного призначення і нашого Військово-морського флоту, будуть оснащуватися перспективними комплексами подолання ПРО і новими високоефективними бойовими блоками", - заявив Медведєв.

"Якщо названих заходів буде недостатньо, РФ розмістить на заході і на півдні країни сучасні ударні системи озброєнь, що забезпечать ураження європейського компонента ПРО", - також зауважив президент.

Медведєв додав, що незважаючи на складну ситуацію в переговорах Росії і США з європейської ПРО у двох країн ще є шанс прийти до компромісу. "У Росії є політична воля для досягнення необхідних домовленостей", - заявив президент, додавши: "Якщо партнери чесно і відповідально підійдуть до завдань обліку наших законних інтересів у сфері безпеки, то тоді, я впевнений, ми зможемо домовитися".

Система ПРО країн НАТО, що розгортається в Європі, повинна почати функціонувати в 2012 році, а повністю роботи з її створення будуть завершені до 2018 року. США стверджують, що ця система, елементи якої будуть встановлені в Туреччині, Румунії, Польщі, Чехії, Іспанії та інших країнах, призначена для захисту від ракетної загрози з боку Ірану і КНДР. Росія, однак, вважає загрозою своєї безпеки саму тільки близькість цієї системи до російських кордонів.

За словами Медведєва, у випадку несприятливого для Росії розвитку ситуації з європейською ПРО Москва «залишає за собою право відмовитися від подальших кроків у питанні роззброєння та контролю над озброєнням».

Гучні погрози Мєдвєдєва теоретично можна було б оцінити як спробу дипломатичного тиску на США - мовляв, ану давайте домовлятися по ПРО, а то ми як понаставимо "Іскандерів" у Калінінграді. Якби не одне "але" - після того, як Дмітрій Мєдвєдєв заявив про свою неучасть у наступних президентських виборах, він - і в очах власних громадян, і в очах західних політичних еліт - ніхто, і звати його ніяк. Більше того, подібні "струси повітря" ставлять хрест на ідеї російсько-американського "перезавантаження", яка досить активно експлуатувалася ще кілька років тому. Логіка тут може бути тільки одна - Мєдвєдєв знову заганяє Росію у стан "напівхолодної війни" із Заходом, приймає при цьому на себе весь негатив, а Путін, для якого така "антиамериканська" орієнтація є бажаною і звичною, надалі вирішуватиме, у який бік її розвернути в майбутньому.

єс зброя сша росія дипломатія

Знак гривні
Знак гривні