Від нової економічної кризи світ врятує Америка?

Оприлюднена сьогодні статистика ВВП США у третьому кварталі 2011 року виявилася значно кращою за очікування. Порівняно з минулим кварталом ріст економіки подвоївся і склав 2,5%. Це може бути ознакою того, що кризові явища - принаймні в США - завершуються, і починається період зростання.

Узагальнений прогноз економістів говорить про подальше зростання на рівні 2% у наступному кварталі та загалом по 2012 року. Це краще, ніж в першій половині року, але для потужного відновлення економіки потрібні ще вищі темпи - близько 5%. В останні 25 років економіка США зростала з середніми темпами 3,5% на рік.

Одним з головних факторів, який забезпечив зростання, стало збільшення споживчих витрат. Персональні закупівлі зросли на 2,4%, переважно за рахунок товарів тривалого користування, на кшталт телевізорів.

Посилилася й інвестиційна діяльність: на 13,3 відсотки зросли вкладення в нежитлові споруди, на 17,4% - у обладнання та програмне забезпечення.

Для світової економіки стан справ у США матиме ключове значення. На фоні проблем у зоні Євросоюзу, які наразі не так вирішуються, як "консервуються", ріст бізнесової активності в Америці може стати "локомотивом", який потягне за собою глобальне економічне зростання. І хоч наразі для святкування кінця кризи ще ранувато, підстави для оптимізму вже є.

Остаточно крапки над "і" розставить другий квартал. Якщо темпи зростання будуть вищими за нинішні - дуже добре. Якщо нижчими за нинішні, але вищими за 2% - нормально, але владі США слід буде подумати над запровадженням нових заходів зі стимулювання економіки (інша справа, що напередодні президентських виборів у США та на фоні гострого конфлікту між демократами та республіканцями запровадити ці заходи буде вкрай складно). Ну зниження темпів росту до рівня 2 кварталу (1,3%) означатиме тільки одне - світова економіка і надалі хворіє на хронічну слабкість, яка може обернутися черговим кризовим загостренням.

економіка сша t

Знак гривні
Знак гривні