Що станеться, у випадку якщо США 2-го серпня оголосять дефолт ?

Відкриваємо дискусію: що станеться із світовими фінансами, якщо Конгрес до 2 серпня завдяки позиції республіканців, не зможе підвищити розмір держборгу США, і уряд цієї країни буде не спроможний сплачувати борги і буде змушений оголосити дефолт ? Як це вплине на стан головних фінансових інструментів світу?

Напевне не знає ніхто. Ситуацію можна було б спробувати порівняти з тою, що була в середині 90-х, коли адміністрація Клінтона була змушена оголосити shutdown уряду на короткий строк, - однак це буде некоректно, у зв'язку з тим, що загальний економічний контекст зовсім інший - інша економічна ситуація у світі, значно більшим є держборг США.

Пол Кругман, відомий економіст, у своїй колонці для NYT пише, що подібний розвиток подій потенційно може призвести до хаосу на світових фінансових ринках. Там же вн зауважує, що одночасно може розгорнутися сильна криза з іншої сторони Атлантики - якщо заходи найбільших членів ЄС не переконають ринки, країни на півдні Європи почнуть сипатися, як фінансове доміно. (До речі, Кругман вважає що якщо навіть вдасться запобігти дефолту, ситуація буде не набагато кращою - через те що буде продовжена Велика Рецесія, що за його думкою триває з 2008 року)

Інші прогнози:
- З банками станеться те, що вдалося уникнути в 2008-2009 - багато їх похідних інструментів втратять цінність, що призведе до масових банкрутств
- Через роль долара як резервної валюти, розпочнеться глобальна фінансова криза епічних масштабів. Коли рейтингові агенції зменшать показники США, багато банків і країн, що резервують кошти в доларах/держ. паперах США, будуть змушені їх позбавлятися
- Падіння долара прискориться
- Ціни на золото можуть до кінця року зрости на 30-50%
- Пропозиція кредитів зменшиться, що може викликати хвилю закриття бізнесів, що діяли за їх допомогою

З хорошого для США - долар впаде, і експорт буде давати більше, що може навіть призвести до повернення виробництва у країну

Якщо навіть дефолт США не викличе настільки яскравих негативних проявів для усіх світових фінансів, прихований його кошт буде дуже великим. Тут є цікаве спостереження, що надійність долара (неможливість дефолта США) закладена в величезну кількість фінансових інструментів, як аксіома. До чого призведе одномоментне спростування цією аксіоми внаслідок дефолту? Проблема порівнюється з проблемою Y2K, що в свій час потребувала великої кількості коштів для свого вирішення.

А ви як вважаєте, якими будуть наслідки можливого дефолта США що може відбутися 2 серпня?

* * *

Сайт TEXTY.org.ua існує завдяки пожертвам читачів.

Фінансова підтримка кожного з вас дуже важлива для нас. Звертаємося з проханням здійснити пожертву на підтримку ТЕКСТІВ.

Наш рахунок на ПейПел: ykarchev@gmail.com

Наш гаманець у гривнях на ВебМані
U336801545841

Гроші на рахунок можна слати і на телефон
096 551 68 93

- це Київстар, телефон тільки для збору пожертв, зв'язатися з нами можна по емейлу texty.org.ua равлик gmail.com

Ви можете підтримати ТЕКСТИ також і тим, що поширете цей матеріал в соціальних мережах.

сша криза дефолт дискусія

Знак гривні
Знак гривні