МВФ оприлюднив сенсаційний прогноз - ера США в економіці швидко добігає кінця

У своєму останньому Огляді економічного становища у світі, фахівці МВФ разом з багатьма іншими даними, навели сенсаційний прогноз щодо того, коли США втратить свою першу позицію серед економік світу.

Відповідь здивує багатьох - це може статися уже через 5 років, в 2016-му. В оцінці, економісти МВФ використовували метод паритетної купівельної спроможності, згідно якого ВВП Китаю виросте з 11.2 трильйонів доларів у 2011 до 19 трильйонів в 2016, у той час як у США валовий продукт зросте з 15.2 трильйонів до 18.8

Паритетна купівельна спроможність намагається порівняти рівень реальної економіки країн - скільки і яких товарів люди можуть придбати у себе в країні за ті гроші, що вони заробляють.

Популярним прикладом використання паритету купівельної спроможності є «індекс Біґ-маку», що регулярно обчислюється і публікується англійським тижневиком «Економіст» (англ. The Economist).

Ідекс обчислюється на основі цін «Біґ Маку» в ресторанах McDonald's в різних країнах і є альтернативним обмінним курсом.

Якщо порівнювати ринкові обмінні курси (які є більш віртуальним індикатором, безумовно), то США у 2016 році залишиться на першому місці - і буде переважати економіку Китая приблизно на 70%. Тому власне МВФ в своїх коментарях намагається уникати тверджень, що США втратить своє лідерство.

сша мвф економіка майбутнє Китай

Знак гривні
Знак гривні