Wikileaks оприлюднили нову велику порцію документів, на цей раз про тюрму Гуантанамо

Майже 800 секретних документів, архів Спільної робочої групи Гуантанамо північоного командування армії США (JTF-GTMO), викладено у віткритий доступ.

В архіві не міститься інформації щодо тортур, або про те, як проходили допити в'язнів. Документи охоплюють період з 2002 по 2008 і з них зрозуміло, як приймалися рішення залишити в'язнів за гратами, або випускати. У останньому випадку часто траплялася ситуація, що підозрювані передавалися у тюрми їх власних країн, або інших країн.

У цій статті наведена структура документів з архіву. У цьому списку з семи "шокуючих фактів" повідомляється, що хоча частина звільнених ув'язнених повернулася до терористичної діяльності (двоє в'язнів екс-в'язнів наразі лідери Аль-Каїди на Аравійському полуострові), є дивні випадки коли екс-в'язні ставали союзниками (принаймні тимчасовими) США. Так, Абу Суфрайн Ібрахім Ахмед Хамуда бін Хуму тепер один з лідерів лівійських повстанців, командир бригади що воює з силами Каддафі на півночі країни.

Трагікомічна деталь - спецслужби США затримували в Афганістані та відправляли в Гуантанамо людей лише за те, що вони носили одну специфічну модель годинників від Casio (у ЦРУ була інформація що її викорстовують оперативники Аль Каїди). Більшість з затриманих повертали назад через брак доказів.

Як і раніше, весь архів за декілька місяців до оприлюднення був переданий декільком інформаційним партнерам Wikileaks, таким виданням як The Washington Post, El País, The Telegraph, Der Spiegel, Le Monde та інші.

сша Wikileaks

Знак гривні
Знак гривні