Детально про радіаційне забруднення продуктів в Україні радіонуклідом Се-137 (звіт Greenpeace у цифрах)

У понеділок більшість українських ЗМІ повідомили новину про свіже дослідження міжнародної організації Greenpeace (приклад). У ньому говорилося про те, що у низці продутів харчування (у декількох регіонах) були знайдені рівні Се-137, що перевищують визначені стандартами норми. Забруднення Се-137 виникло, як відомо, після катастрофи на Чорнобильській АЕС.

На жаль, у повідомленні не зазначалося, який конкретно був рівень радіації зразків, і в яких регіонах проведено дослідження - тому інформаційне навантаження повідомлення було не дуже великим, окрім меседжа про те, що Чорнобиль до сих пір негативно впливає на екологічну ситуацію.

Однак, сьогодні сайт організації оприлюднив повний звіт у форматі pdf, де всі бажаючі можуть дізнатися про деталі дослідження.

Короткі висновки:

- Дослідження проводилися у Київській, Житомирській та РІвненський областях, і було вимірено трохи більше 100 проб продуктів з місцевих ринків. Вимірювали рівень цезію у молоці (припустимий рівень для дорослих - 100 Бк/л - бекерелей на літр), лісних грибах та ягодах (~ 500 Бк/кг) і корнеплодах (картопля - 60 Бк/кг, морква, буряк ).

- проби у Київській області практично усі знаходяться у межах норми, по всіх продуктах (слід зазначити, що українські норми по вмісту нуклідів - одні з найжорсткіших у світі). Трохи гірше справи в Житомирській, але найгірше - у Рівненській. Однак панікувати не варто, тому що:

- Найбільш небезпечним продуктом за сукупністю досліджень є гриби (особливо сухі), лісові ягоди та молоко. Якщо обмежити вживання грибів, придбаних навіть на самих підозрілих ринках, то вашому здоров'ю Се-137 не загрожує. Більше того, головна небезпека з'являється якщо ви постійно вживаєте у їжу забруднений продукт.

- На жаль, в Україні все ще є населенні пункти, де люди змушені вживати у їжу продукти, вміст радіонуклідів у яких значно перевищує припустимий рівень як для дітей, так і для дорослих. Особливо небезпечна ситуація - в окремих, районах Рівненської області (Рокитне, Дроздин), де люди продовжують вживати наприклад молоко, рівень цезію в якому в рази перевищує допустиму норму.

- Greenpeace скоріш за все правий у тому, що загальний моніторинг вмісту нуклідів, яку МЧС проводило щорічно до 2008 року, потрібно відновити.

І насамкінець, наша порада - у таких дражливих питаннях як наприклад, екологічна чи радіаційна загроза, освіченими мають бути не лише автори новин, але й читачі. У випадку, коли йдеться про чисельні показники - наполягайте на тому, щоб вам справді давали числа, а не говорили загальними фразами - тобто, вимагайте чисел, пруфлінків та першоджерел .

Місця, де збиралися проби. Кольором показаний рівень забруднення цезієм на грунті після Чорнобиля

дослідження чорнобиль україна радіація

Знак гривні
Знак гривні