У Медісоні, столиці штату Вісконсін, акція протесту у захопленому парламенті триває вже тиждень.

В США відбувається небачена акція протесту - противники нових ініціатив губернатора-республіканця Скота Валкера, які спрямовані на знищення прав профспілок, вже тиждень утримують під своїм контролем приміщення місцевого парламенту. Головним чином це працівники установ, які фінансуються з бюджету штату.

Частина українських ЗМІ помилково називають головними вимогами учасників акції відмову від зменшення бюджетних фінансувань на пенсії та зарплатні, а причиною ініціатив губернатора вважають те, що штат Вісконсін знаходиться на межі дефолту. Насправді, хоча показники штату за останні роки погіршилися, він знаходиться у набагато кращому фінансовому стані, ніж більшість інших штатів Америки.

Насправді, профспілки були готові на суттєве зменшення бюджетного фінансування, розуміючи складність ситуації в умовах кризи. Однак, мета губернатора не просто урізати фінансування з бюджету. Як пояснює відомий економіст Пол Кругман, питання в першу чергу стоїть політичне - питання влади.

Головна мета законодавчих ініціатив Валкера - обмежити, а насправді майже цілком скасувати права профспілок домовлятися про колективні умови праці. При тому, що Валкер вніс пропозиції у місцевий конгрес щодо зменшення витрат з бюджету, він також (у дусі республіканців) хоче суттєво зменшити податки ( зменшення торкнеться головним чином багатшої частини населення), а головне - позбавити профспілок права впливати на рішення влади штату взагалі. Саме тому люди захопили парламент, і утримують його вже тиждень.

Кругман у своїй колонці в Нью-Йорк Таймз вважає що дії Валкера - це системний прояв спроб великого капіталу (який він називає олігархічним) під приводом економічної кризи зменшити громадянські права.

Тим часом, учасники протесту відверто говорять про те, що беруть приклад з Єгипту, і називають будівлю парламенту в Медісоні своєю площею Тахрір. Недаремно, на знак солідарності, в місцеві магазини піцци за останній час надішли дзвінки із замовленнями їжі для учасників акції протесту як з Єгипту, так і з вражаючої кількості інших країн: Кореї, Фінляндії, Данії, Австралії, Канади, Німеччини, Китаю, Годандії та Турції. Декілька дзвінків із замовленнями піцци було з Лондону.

Захоплена учасниками протестів будівля законодавчого органу штату Вісконсін

сша протести

Знак гривні
Знак гривні