ВПС США замовили програмове забезпечення для створення армії віртуальних прихильників у соціальних мережах

Відтепер старий жарт про те, що "в Інтернеті неможливо довести, що ти не собака" стає ще більш актуальним. Часи найманих "бригад", які працюють на форумах, коментарях та в соцмережах, змінюються на часи, коли ці бригади складатимуться з віртуальних осіб, а ви не зможете визначити, чи існує в реалі ваш друг з Фейсбука.

Нещодавно вже відомий нам хакерський колектив Анонімус оприлюднили в Інтернеті листування із "зламаних" поштових скриньок керівників та працівників фірми HBGary, яка займається безпекою даних. HBGary мав нещастя оголосити Анонімусу війну у віртуальному просторі, через те що Анонімус підтримує Wikileaks, у відповідь онлайн-активісти хакнули сайти фірми.

В опублікованому Анонімусом архіві із декількох десятків тисяч листів, інші допитливі дослідники знайшли багато цікавого. Серед іншого, з'ясувалося що фірма брала участь у конкурсі від Військово-Повітряних Сил США, куди HMGary надіслав детальні пропозиції по програмовому забезпеченню, яке дозволяє одній людині підтримувати в соціальних мережах десятки різних віртуальних осіб.

У вимогах до програми, ВПС США визначило наступні характеристики:
- Пакет повинен дозволяти створювати мінімум по 10 віртуальних персон на одного реального користувача
- Кожна з цих персон повинна містити детально пророблену "легенду", включно з історією, деталями з біографії, та слідами перебування в кіберпросторі, які повинні бути коректними та не протирічити один одному.
- Система повинна використовувати захищені віртуальні приватні мережі, щоб отримати різні ІР для різних віртуальних персон.
- Кожна з персон повинна мати "основний ІР", з якого вона заходить найчастіше - все це зроблено, щоб імітувати реальну поведінку багатьох справжніх людей

Хоча в специфікаціях не вказані цілі використання такої програми, однак частина блогерів та журналістів сходяться до думки, що вона потрібна для імітації підтримки потрібної точки зору; для фальшування критичних новин та свідчень (коли ціла група людей стверджує, що вони бачили/чули те, чого не було ); для імітації протестних рухів, які останнім часом, на прикладі арабських країн, починаються в соцмережах.

Інші скандальні знахідки в архіві HBGary
- Департамент торгівлі найняв HBGary щоб дізнатися повне дос'є (члени сім'ї, слабкості, тощо) на декілкох блогерів, який критикував діяльність департаменту
- Фірма консультувала Банк оф Америка щодо того, як знищити технологічну інфраструктуру Wikileaks, щоб останні не зробили витоків, які стосуються банку
- Фірма планувала ряд атак за допомогою вірусів та троянів, щоб нашкодити ряду прогресивних недержавних організацій, та оприлюднити від їх імені ряд завідомо фальшивих документів (у цілях дискредитації таких організацій)

Комп'ютерні системи HBGary були зламані хакерами з Анонімуса у відповідь на те, що президент фірми публічно заявив, що його люди інфільтрувалися в цю групу і скоро вона буде знешкоджена.

комп'ютери анонімус скандал безпека

Знак гривні
Знак гривні