Жуки замість м'яса. Як комахи опинилися в епіцентрі гучної теорії змови
Сьогодні мільйони людей у Латинській Америці, Азії та Африці регулярно їдять комах. Утім, у Європі та США така їжа майже не поширена. Хоча науковці вважають комах дешевим, поживним і стійким джерелом білка, для багатьох це залишається екзотикою.
Останніми роками ситуацію ускладнили й конспірологічні теорії. Їхні автори твердять, ніби "світові еліти" планують змусити людей відмовитися від м'яса й перейти на жуків.

Про це пише BBC.
"Я не їстиму жуків", — саме так звучить гасло однієї з найгучніших сучасних конспірологічних теорій. Вона особливо поширена у США та деяких країнах Європи і твердить, що "світова еліта" нібито змушує "простих людей" харчуватися комахами під прикриттям турботи про екологію.
Сара Аніано з Антидефамаційної ліги пояснює: ця ідея легко вписалася в уже знайомі страхи щодо "занепаду західної цивілізації". Те, що починалося як саркастичний інтернет-мем, поступово проникло в політику по обидва боки Атлантики.
У Нідерландах, наприклад, у березні 2023 року лідер ультраправої партії "Форум за демократію" Тьєррі Боде вийшов на трибуну з пакетом борошняних хробаків, вигукнув "Нізащо!" і демонстративно висипав їх на стіл.
Фото цього моменту він виклав у соцмережу X із підписом: "МИ НЕ БУДЕМО ЇСТИ ЖУКІВ".
В Італії партія "Ліга Сальвіні" розмістила білборд із гаслом "Змінимо Європу, поки вона не змінила нас", де поруч з'явилося фото людини з коником у роті.
Так політики натякали: разом із традиційною кухнею зникнуть і "справжні європейські цінності".
У США колишній ведучий Fox News Такер Карлсон у своєму останньому випуску на стрімінговому проєкті Tucker Carlson Originals представив програму "Нехай вони їдять жуків".
У ній він стверджував, що "влада" нав'язує людям комах заради боротьби з кліматичною кризою.
У передачі також виступила голландська ультраправа активістка Єва Флаардінгербрук, яка заявила: їсти комах — значить підкоритися уряду, який, на її думку, занадто активно втручається в життя громадян.
"Фраза "Я не їстиму жуків" починалася як мем, а перетворилася на рух", — сказав Карлсон.
У січні 2023 року Євросоюз офіційно дозволив обмежене використання чотирьох видів комах у харчовій промисловості — цвіркунів, сарани, личинок зернового жука та сушених борошняних черв'яків.
Це рішення викликало бурхливу реакцію в соцмережах.
Французький правий політик Лоран Дюплом заявив: "Ми не можемо дозволити, щоб французів годували комахами без їхнього відома".
Насправді ж ця заява не мала підстав: за законом ЄС, наявність комах у продукті має бути чітко вказана на етикетці.
У січні 2025-го Єврокомісія схвалила ще один інгредієнт — порошок із жовтих борошняних черв'яків після УФ-обробки.
Його дозволили додавати до хліба, макаронів чи сирів, але не більше ніж 4% і з обов'язковим маркуванням.
Та навіть із цими обмеженнями критики здійняли нову хвилю обурення.
Лідер французької партії "Патріоти" Флоріан Філіппо назвав рішення "екологічним божевіллям" і звинуватив владу в намірі "отруювати Європу личинками".
Він заявив, що в "нашому хлібі, компотах і макаронах" нібито буде "до 4 грамів личинок на 100 грамів продукту".
Це твердження виявилося неправдивим — так само, як і слова Дюплома про те, що влада прикривається боротьбою зі зміною клімату, аби без згоди змусити пересічного європейця їсти комах.
Як виник страх
Уперше гасло "Я не їстиму жуків" з'явилося на анонімному форумі 4chan ще 2019 року, але справжнього розголосу набуло під час пандемії Covid-19, коли його пов'язали з програмою "Велике перезавантаження". Її запустив Всесвітній економічний форум (ВЕФ) задля скорочення нерівності та захисту екології в умовах пандемії.
Додало олії у вогонь і те, що у 2021-му ВЕФ опублікував статтю про те, що комахи можуть стати більш екологічною альтернативою м'ясу та допомогти у боротьбі з продовольчими кризами.
Ідея комах у раціоні не є фантастикою: їхній білок може сягати до 60% сухої маси — більше, ніж у багатьох рослин і навіть деяких видів м'яса. Наприклад, борошно з цвіркунів містить 46–70% білка, тоді як у пісній яловичині — близько 26%.