Щонайменше сім країн блокують вступ України до НАТО, — Politico

Німеччина і США — не єдині блокувальники запрошення для України до вступу в НАТО. Угорщина, Словаччина, Бельгія, Словенія та Іспанія також чинять опір.

Фото: ОП
Фото: ОП

Про це пише Politico.

Видання зазначає, що "План перемоги" президента Володимира Зеленського стикається з проблемою, оскільки базується на отриманні Україною запрошення до вступу в НАТО, а деякі ключові члени альянсу не зацікавлені в тому, щоб це сталося.

"За словами чотирьох американських і натовських чиновників і дипломатів, які на умовах анонімності поділилися останніми внутрішніми дискусіями, Німеччина та США є одними з найбільших держав, які повільно реагують на заклик Зеленського про негайне запрошення до вступу в НАТО", — йдеться у статті.

Видання пише, що ключові члени Альянсу стурбовані тим, що можуть бути втягнуті у війну з Росією.

В інтерв'ю Politico посол США в НАТО Джуліанна Сміт, яка залишає посаду, підкреслила американську позицію. «На сьогодні альянс не досяг тієї точки, коли він готовий запропонувати членство або запрошення Україні», — сказала вона.

"Німеччина і США — не єдині блокувальники. Угорщина і Словаччина також чинять опір, але вони виходять з іншої відправної точки. Їхні нинішні популістські лідери займають загалом прокремлівську позицію: прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заблокував кошти ЄС на озброєння України та вийшов з програми НАТО з надання летальної допомоги Києву.

У своєму дописі в соціальній мережі Орбан назвав план перемоги Зеленського "більш ніж жахливим".

Словацький президент Роберт Фіцо на початку цього місяця попередив, що вступ України до НАТО «стане гарним підґрунтям для третьої світової війни», і пообіцяв, що «ніколи не погодиться» на це.

Є й інші країни, які не прагнуть швидко рухатися назустріч Києву, а задовольняються тим, що ховаються в тіні", — йдеться у матеріалі.

«Такі країни, як Бельгія, Словенія чи Іспанія, ховаються за спинами США та Німеччини. Вони не хочуть», — сказав виданню один з чиновників НАТО. Другий чиновник сказав, що країни «підтримують цю ідею абстрактно, але як тільки вона стане ближчою до реалізації», вони почнуть виступати проти неї більш публічно.

Втім, офіційні особи, які спілкувалися з Politico, прагнули підкреслити, що ні США, ні Німеччина не виключають можливого вступу України до альянсу.

Доповнено

На публікацію Politico відреагував речник президента України Сергій Никифоров.

«Інформація у ЗМІ про те, що сім країн виступають проти запрошення України до НАТО, не відповідає дійсності. Ці чутки вигідні тим, хто хоче створити хибне враження, наче вступ України не має широкої підтримки серед членів Альянсу. Насправді ідею запрошення України підтримує абсолютна більшість країн-членів, а щодо решти ведеться активна робота з адвокації», — сказав він.

україна-нато нерішучість заходу німеччина сша

Знак гривні
Знак гривні