Близько 100 офіцерів завершили "Вишкіл капітанів". Курс тепер готує командирів для усього війська

“Командний курс тактичного рівня L-1C «Вишкіл капітанів»” завершили майже сотня офіцерів. Це командири із Сил тероборони ЗСУ, Сухопутних військ, Морської піхоти, Головного управління розвідки, Нацгвардії, зокрема із “Хартії”, а також з підрозділів КОРД та “Лють” Нацполіції.

Фото: Вишкіл капітанів
Фото: Вишкіл капітанів

Впродовж трьох місяців командири взводів, командири рот, офіцери штабів батальйонів, командири батальйонів та заступники комбатів вивчали планування на рівні роти та штабу батальйону за стандартами НАТО, програмне забезпечення, необхідне для ефективного управління підрозділами на полі бою, військове лідерство та ділилися бойовим досвідом.

“Від командира залежить, наскільки його підрозділ буде підготовлений, мотивований та злагоджений. А застосування планування на рівні роти (TLP) та рівні штабу батальйону (MDMP) допомагає підрозділам ефективно виконувати бойові завдання.

На Вишколі капітанів цього навчають за відносно короткий час — а це важливо, бо війна триває, і нам потрібно багато підготовлених командирів. Вони повертаються до своїх підрозділів з потрібними знаннями та вміннями, щоб успішно діяти на полі бою і берегти життя бійців”, — наголошує майор Андрій Холодніцький, начальник відділення тактичної підготовки Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Саме у структурі Військового інституту КНУ імені Тараса Шевченка функціонує курс професійної військової освіти “Командний курс тактичного рівня L-1C «Вишкіл капітанів»”.

Фото: Вишкіл капітанів
Фото: Вишкіл капітанів

Окрім вивчення TLP та MDMP – інструментів планування, які застосовують у збройних силах країн-членів НАТО, під час курсу вивчають дисципліни з всебічного забезпечення бою, програмне забезпечення “Кропива” та “Дельта”, систему імітаційного моделювання бою Steel Beasts.

“Для нас велике значення має практичне застосування знань. Інструктори удосконалюють навчальні кейси для планування бою. Рекогностування (розвідку місцевості) наші слухачі вивчають на практиці на місцях боїв, які відбувалися навколо Києва на початку повномасштабного російського вторгнення.

Аналіз проведених дій (After Action Review) практикуємо постійно. Крім того, слухачі курсу діляться одне з одним своїм досвідом — це допомагає масштабувати успішні практики”, — розповідає інструктор курсу капітан Ігор Рокіцький.

офіцери навчання ЗСУ вишкіл військо

Знак гривні
Знак гривні