Виключений з військового обліку чоловік скасував через суд заборону на виїзд за кордон

Закарпатський окружний адміністративний суд визнав протиправною та скасував відмову у перетині кордону виключеному з військового обліку чоловіку, який є непридатним до військової служби. Він їхав на конференцію за кордон, але прикордонники не пропустили його, вимагаючи оригінал довідки ВЛК.

Фото ілюстративне, з відкритих джерел
Фото ілюстративне, з відкритих джерел

Про це повідомляє Zaxid.net.

Як вказано у рішенні, яке оприлюднили у судовому реєстрі у жовтні 2024 року, виключений з військового обліку чоловік, якого ще у 2021 році ВЛК визнала непридатним до військової служби, наприкінці липня 2024 року намагався виїхати за кордон на Закарпатті.

Він їхав на конференцію та надав прикордонникам документи про виключення з військового обліку. Дані про те, що чоловік є непридатним до служби, є й у додатку Резерв+.

Прикордонники не випустили чоловіка за кордон начебто через те, що він не надав їм оригінал довідки ВЛК про непридатність до служби. У відзиві на позовну заяву представник прикордонної служби сказав, що позивач не надав документи, які підтверджують право на перетин кордону.

Водночас позивач наголошує, що прикордонники не наводять правову норму, яка б зобов’язувала людей показувати їм оригінал ВЛК, а також, що у прикордонників немає повноважень надавати оцінку цьому документу. У військово-обліковому документі позивача є запис про виключення з військового обліку. Чоловік додав, що оригінали ВЛК зазвичай зберігаються у ТЦК.

Суддя Тетяна Скраль, яка розглядала справу, зауважила, що прикордонники не змогли пояснити, на яких підставах вони не дозволили виїхати за кордон невійськовозобов’язаному чоловіку, а також потребу подання оригіналу довідки ВЛК.

Прикордонники також стверджували, що дані чоловіка не збігаються з базою «Оберіг», але це твердження суддя теж відкинула, бо це база військовозобов’язаних, призовників та резервістів, а позивач є непридатним до військової служби та виключений з військового обліку.

Суддя визнала протиправною та скасувала заборону прикордонників у перетині кордону.

суд виїзд за кордон мобілізація заборона

Знак гривні
Знак гривні