У Києві багатоповерхівку перетворили на "житлову електростанцію", що продає енергію

На початку жовтня 16-поверхівка на Лівобережному масиві у Києві отримала статус активного споживача електроенергії, повідомляє Хмарочос.

Фото: facebook.com/alexey.tikhonov
Фото: facebook.com/alexey.tikhonov
Фото: КМДА
Фото: КМДА

У будинку встановили сонячні панелі, потужністю 30 кВт на даху, два трифазні інвертори та літій-залізо-полімерну батарею. Це коштувало три мільйони гривень.

Тож у разі знеструмлення тут продовжують працювати насоси для води, ліфт, освітлення в коридорах, інтернет. Надлишок постачають у загальну енергомережу країни.

За декілька діб вересня в тестовому режимі згенерували в мережу трохи більш як 60 кВт*год. Коли отримали статус активного споживача, почали генерувати електроенергію в мережу за гроші.

Її купує Yasno за цінами «Ринку доби наперед». На цьому тарифі вартість змінюється щогодини: наприклад, у вересні вартість кіловата сягала дев’яти гривень у пікові вечірні години. Загалом ОСББ очікує отримувати приблизно 500 гривень за добу в літній час.

Будинок взяв участь у двох київських програмах: «70/30» та в програмі відшкодування вартості незалежних джерел енергії. Докладніше про програми за посиланням.

осбб київ енергетична безпека електроенергія

Знак гривні
Знак гривні