Яка країна є лідером у світі інновацій, — The Economist

Згідно з Глобальним індексом інновацій, опублікованим Всесвітньою організацією інтелектуальної власності (ВОІВ), найбільш інноваційною країною світу є Швейцарія. Водночас США посідають лише третє місце, а Китай — 11-те.

Інноваційні лідери. У першій п'ятірці Швейцарія, Швеція, США, Сінгапур, Велика Британія. Інфографіка: The Economist
Інноваційні лідери. У першій п'ятірці Швейцарія, Швеція, США, Сінгапур, Велика Британія. Інфографіка: The Economist

Про це повідомляє The Economist.

Видання зазначає, що індекс використовує широке визначення інновацій. Він включає «результати», такі як патенти, наукові публікації та експорт високотехнологічної продукції, а також «витрати», такі як витрати на дослідження і розробки (R&D), кількість випускників інженерних спеціальностей та угоди з венчурним капіталом.

Індекс враховує впровадження та використання технологій, а також їх виробництво в країні. Країни, які імпортують багато високотехнологічної продукції та витрачають значні кошти на інтелектуальну власність з-за кордону, отримують кращі показники в індексі. Деякі показники є нетрадиційними, зокрема, кількість художніх фільмів, які країна знімає, та кількість змін, які вона вносить до спільних програмних проєктів на GitHub, популярній платформі для обміну даними та кодом.

За цими показниками лідером індексу є Швейцарія. Невеликі країни можуть випереджати такі наукові наддержави, як США та Китай, оскільки багато показників масштабуються відповідно до чисельності населення або ВВП країни.

Наприклад, Швейцарія подала 5430 міжнародних патентних заявок у 2022 році. Це менше десятої частини від кількості заявок, поданих США. Але оскільки економіка Швейцарії становить менше десятої частини американської, вона все одно випереджає Сполучені Штати за цим показником. Аналогічно, у Швейцарії працює набагато менше дослідників, ніж в Америці, але більше порівняно з чисельністю її населення. Загальний внесок Швейцарії у прогрес може бути меншим, ніж американський. Але вона є більш інноваційною країною.

"У 2020-22 роках світ переживав інноваційний бум. Але зараз, схоже, він добігає кінця. Кількість наукових публікацій впала на 5% у 2023 році. Кількість міжнародних патентних заявок скоротилася вперше з 2009 року. Інвестиції в R&D найбільших світових корпорацій зросли на 6% у 2023 році порівняно зі зростанням на 10-13% у 2019-2021 роках. Кількість угод з венчурним капіталом у 2023 році скоротилася на 9,5%, а їхня вартість впала на 39%", — описує тенденцію The Economist.

розвиток рейтинг інновації тенденції

Знак гривні
Знак гривні