В Україні значно зросла кількість опікунів, у 80% ними стають чоловіки

В Україні безпрецедентно зростає кількість випадків визнання осіб недієздатними та призначення їм опікунів.

Про це повідомляє "Економічна правда".

Як свідчать дані Реєстру судових рішень, щомісячна кількість звернень до Феміди в таких справах у 2024 році перевищила 700 проваджень. Це в понад два рази більше, ніж до початку великої війни.

У 90% випадків суди визнають осіб недієздатними, встановлюють над ними опіку та призначають піклувальників.

До 2022 року гендерний розподіл серед опікунів був майже рівним з невеликою перевагою жінок (55% проти 45%). Однак з кінця того року баланс різко змінився: частка чоловіків серед опікунів постійно зростала й у 2024 році досягла 80%, зазначає ЕП.

Інфографіка: ЕП
Інфографіка: ЕП

"Однією з можливих причин різкого зростання кількості таких справ є велика війна і пов’язані з нею соціально-економічні труднощі, фізичні та психологічні травми, через що громадяни можуть визнаватися недієздатними. Однак є підстави вважати, що це далеко не єдиний і навіть не основний фактор.

Відповідно до статті 23 закону "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" опікуни недієздатних осіб не підлягають призову на службу під час мобілізації", — пише видання.

Зазначається, що змінився і географічний розподіл судових рішень. Якщо до 2022 року лідерами за кількістю розглянутих справ про визнання особи недієздатною та призначення опікуна були Святошинський та Оболонський районні суди Києва – з огляду на кількість населення в столиці, – то з 2023 року лідерство перейшло до Буковини.

За останні півтора року Кіцманський, Глибоцький та Заставнівський районні суди Чернівецької області ухвалили по 200 таких рішень. У Дрогобицького міськрайонного суду Львівської області майже 200 ухвал.

опікуни мобілізація дані суд

Знак гривні
Знак гривні