Військові евакуювали з фронту майже 1000-річну статую половецького воїна (ФОТО)

До Дніпропетровського національного історичного музею передали унікальну історичну памʼятку, яку українські військові врятували з-під Покровська.

Фото з фейсбук-сторінки Олександра Алфьорова
Фото з фейсбук-сторінки Олександра Алфьорова

Це кам'яна статуя половецького воїна, що датується ХІІ століттям, повідомляє Суспільне Дніпро.

Пам’ятку евакуювали військові Хорунжої служби 3-ї окремої штурмової бригади. Один з них — Ігор розповідає, через постійну загрозу обстрілів з боку РФ та близьку лінію фронту — мали працювати швидко.

"Приїхало нас п’ятеро людей, ще по дорозі назбирали, але того всього було замало. Тут і корінь 70 сантиметрів і статуя виявилась важенька", — каже молодший сержант Хорунжої служби 3-ї ОШБр Ігор.

Історик та військовий Олександр Алфьоров повідомив: за візуальними ознаками було встановлено, що це статуя половецького воїна.

Він додав, що такі кам’яні фігури стояли перед могилами воїнів, частіше за все на курганах, і були певними оберегами регіону. Приблизний вік статуї — майже 1000 років.

Фото з фейсбук-сторінки Олександра Алфьорова
Фото з фейсбук-сторінки Олександра Алфьорова

Військовослужбовець на позивний Аніматор розповів, що Хорунжа служба бригади не вперше рятує історичні артефакти. Тільки до Історичного музею в Дніпрі вони привезли дві кам’яні статуї.

"Їх не так багато лишилося в Україні. Багато їх було викрадено свого часу Російською федерацією для своїх музеїв. Для мене це надважливо, тому що це наша спадщина, і ми розуміємо що втрата таких об’єктів, ну її не відновити", — зазначив військовий.

Фото: Суспільне Дніпро
Фото: Суспільне Дніпро

Аліна Певна, керівниця Управління культури та туризму Донецької ОВА, повідомила, що за приблизними даними, російська армія знищила понад 150 обʼєктів культурної спадщини області.

«Дуже швидко захопили територію між Маріуполем та Донецьком, і там залишилось 12 кам’яних баб. На жаль, так трапилося, але зберігаємо все, що можна зберегти, саме завдяки нашим захисникам», — розповіла вона.

Загалом з Донеччини евакуювали 13 статуй. У Дніпропетровському національному історичному музеї їх реставрують. Тут і зберігатимуть кам’яні пам’ятки до закінчення війни.

фронт історична пам'ять спадщина

Знак гривні
Знак гривні