Пакет на $7,9 млрд від США. Україна вперше отримає авіабомби JSOW: що це за зброя

Сполучені Штати Америки (США) виділили Україні військову допомогу на суму 7,9 млрд доларів. До пакета увійдуть авіаційні бомби Joint Stand-off Weapon (JSOW).

Відповідна заява оприлюднена на сайті Білого дому.

Зазначається, що Джо Байден доручив Міністерству оборони США виділити Україні всі кошти, які залишились в рамках Ініціативи безпекової допомоги Києву, до кінця терміну його перебування на посаді президента.

"Я також санкціонував 5,5 мільярдів доларів у рамках президентських повноважень щодо скорочення озброєнь, щоб гарантувати, що ці повноваження не закінчаться, і щоб моя Адміністрація могла повністю використати фінансування, виділене Конгресом на підтримку скорочення американського обладнання для України, а потім поповнити американські запаси", – додав Байден.

У тому числі Міністерство оборони США виділить 2,4 мільярда доларів на допомогу Україні, що дозволить забезпечити країну:

Зокрема, пакет допомоги міститиме:

"З метою розбудови потенціалу українських військово-повітряних сил я доручив Міністерству оборони розширити підготовку українських пілотів F-16, в тому числі підтримати підготовку ще 18 пілотів наступного року", – додав Байден.

Авіабомби AGM-154 JSOW

У рамках нового пакета військової допомоги на суму 7,9 млрд доларів Україна вперше отримає високоточні кориговані авіаційні бомби AGM-154 JSOW.

Новий боєприпас входить в арсенал переданих Україні європейських винищувачів F-16, що були модернізовані в рамках програми MLU M5. Відповідно, вони можуть бути використані без додаткових модернізацій та оновлень.

Грецький винищувач F-16 з авіабомбами AGM-154 JSOW. Джерело: mil.in.ua
Грецький винищувач F-16 з авіабомбами AGM-154 JSOW. Джерело: mil.in.ua

Як інформує Мілітарний, AGM-154 – це американська 500-кілограмова малопомітна високоточна авіаційна бомба. Вона оснащена крилами та аеродинамічними поверхнями для коригування та збільшення дальності польоту.

Максимальна дальність польоту авіабомби становить 130 км, при умові її скиду з висоти у 8 км та швидкості 960 км/год. Водночас при запуску на малих висотах дальність обмежена 20-30 кілометрами.

Наведення базових ракет AGM-154 виконується інерціальною системою з корекцією по супутниковому сигналу GPS. Однак пізні версії AGM-154С, що постачались для авіації ВМФ США, мають у своєму складі також інфрачервону головку самонаведення.

Винищувач F-16 може нести на підкрилових пілонах до чотирьох бомб JSOW. Їх підготовка та програмування відбуваються перед вильотом упродовж кількох хвилин.

авіація ЗСУ jsow F-16 допомога сша

Знак гривні
Знак гривні