"План перемоги" Зеленського містить чотири ключові пункти. Одним з них є Курська операція, — The Times

Президент України Володимир Зеленський у межах візиту до США відвідає Генеральну Асамблею Організації Об'єднаних Націй у Нью-Йорку, а потім Вашингтон, щоб представити «план перемоги», який має на меті примусити Росію до переговорів з Україною.

Зеленський у США відвідав Скрентонський армійський боєприпасний завод. Фото: ОП
Зеленський у США відвідав Скрентонський армійський боєприпасний завод. Фото: ОП

Про це пише The Times з посиланням на анонімних західних дипломатів, знайомих із переговорами.

Зазначається, що цей план потребує швидкої підтримки президента Байдена та інших західних лідерів, щоб Україна могла розпочати переговори до кінця року з позиції сили. «Я думаю, що це історична місія, — сказав Зеленський. — Зробімо все це сьогодні, поки всі чиновники, які хочуть перемоги України, перебувають на офіційних посадах».

Видання пише, що Зеленський хоче «підтвердити» американську підтримку України після того, як кандидат у президенти США від республіканців Дональд Трамп, та його потенційний віцепрезидент Джей-Ді Венс заявили, що конфлікт можна вирішити, запропонувавши територіальні поступки Росії.

Один західний дипломат, який брав участь у дискусіях, зазначив, що не лише для України американські президентські вибори мають велике значення. «Для Путіна їхній результат буде найбільш важливим елементом у його власних розрахунках, — сказав дипломат. — Якщо росіяни дійдуть висновку, що у Вашингтоні є уряд, який налаштований продовжувати підтримувати Україну, це, безумовно, змінить їхнє ставлення до можливих переговорів. Але якщо у них буде відчуття, що це Дональд Трамп, який, можливо, запропонує їм вигідний для них сценарій, то це кінець».

План Зеленського має чотири ключові пункти: по-перше, прохання про західні гарантії безпеки на кшталт пакту про взаємну оборону в рамках членства в НАТО; по-друге, продовження Курської операції з метою отримання територіального козиря; по-третє, прохання про «конкретне» сучасне озброєння; і по-четверте, міжнародна фінансова допомога для зруйнованої економіки України.

Зеленський заявив, що не розкриватиме всі деталі плану до зустрічі з Байденом у Білому домі в четвер, додавши, що він також має намір представити його двом кандидатам у президенти, Трампу і Камалі Гарріс.

The Times зазначає, що Байден навряд чи оголосить, чи надасть він Україні дозвіл на використання ракет більшої дальності, в тому числі британських Storm Shadow, на території Росії. Ця вимога України стала предметом інтенсивних обговорень. «Це дійсно британсько-американське рішення», — сказав дипломат третьої країни з НАТО. Але він попередив, що «рівень загрози з боку росіян і Путіна ще ніколи не був таким сильним. І головна проблема полягає в тому, що ми не знаємо, де проходять справжні червоні лінії».

Видання пише, що військові аналітики і дипломати в цілому сходяться на думці, що Україна не має перспективи витіснити росіян з окупованої території на сході країни в короткостроковій або середньостроковій перспективі. У цьому часовому проміжку найбільш реалістичною метою є утримання України в боротьбі доти, доки Росію не вдасться примусити до переговорів. Один з дипломатів НАТО визнав, що будь-які переговори будуть «дуже, дуже, дуже складними і болючими для України».

«Зрозуміло, що українці не зможуть вигнати росіян зі своєї країни, — сказав дипломат. Але заморозити конфлікт на нинішній лінії фронту, як запропонував Венс, і змусити Україну залишатися позаблоковою «було б катастрофічним результатом». «Це точно не може бути основою переговорів», — додав він.

зеленський допомога заходу сша план перемоги

Знак гривні
Знак гривні