Україна в диму. Північ країни в пожежах, які і не думають стихати (КАРТА)

Зміна клімату та війна роблять проблему лісових пожеж в Україні далекою від вирішення.

Відчувши запах гарі й диму на початку цього тижня, ми зафіксували, що навколо Києва горять торфовища (деталі тут). Свіжі супутникові знімки показують, що торф горить і зараз, хоча і не там де на початку тижня, адже околиці Києва помережені висушеними торфовищами які перетворилися у "димові бомби" на час сухої та спекотної погоди.

Та схоже, що більшість диму сьогодні має вітер приніс з іншого місця, ніж у понеділок.

На північному сході від Києва вирують потужні пожежі в лісі поблизу села Лошакова Гута.

10-20-09-24

Якщо глянути на карту торфовищ, яку зробили Texty.org.ua, можна побачити, що осередки вогню тут зосереджені на місцях штучно висушених торфовищ, але є чітка тенденція до розширення зони вогню, зокрема, на сусідній лісовий масив.

З огляду на вітер з північного сходу стає зрозуміло, звідки у Києві сьогодні дим. Проте, не варто забувати й про осередки пожеж на київському правобережжі.

Враховуючи, що синоптики прогнозують відсутність опадів, неприємний запах та погіршення якості повітря у Києві триватимуть.

З позитивного — супутникові знімки не фіксують зараз великих осередків пожеж у Чорнобильській зоні, хоча ще зовсім недавно ТЕКСТИ писали про пожежі і там. Хочеться сподіватися, що там вогонь таки погасили.

А загалом, ситуація з пожежами — це проблема не лише Києва і Київщини. Як видно зі знімка, пожежі вирують практично по всьому російсько-українському прикордонню. Причини пожеж там — обстріли із території Росії та неможливість погасити пожежу через мінування і ті-таки обстріли. Фактично росіяни, користуючись сухою погодою, випалюють ліс на прикордонні.

Наслідки чітко видні на карті — весь північний схід країни у диму.

Kyiv_map19-20

зміна клімату київ пожежа торфовища обстріли ліс карта київщина чернігівщина

Знак гривні
Знак гривні