Як зниження призовного віку до 50 років може вплинути на мобілізаційний резерв України

В Україні тривають дискусії щодо зниження верхньої межі мобілізації для чоловіків з 60 років до 50 років. Texty.org.ua порахували, як запровадження відповідних змін може вплинути на мобілізаційний резерв країни.

Фото ілюстративне. Джерело:  УНІАН
Фото ілюстративне. Джерело: УНІАН

На основі нашого масштабного проєкту "Мобілізаційний резерв" ми порахували, що при мобілізації з 25 років у нас мобрезерву 5,162 млн (25–60 років), 1,311 млн з них — віком 50–59 років.

Нагадаємо, на початку вересня електронна петиція про зниження верхньої межі мобілізації для чоловіків з 60 років до 50 років набрала потрібні 25 тисяч підписів. Зараз петиція перебуває на розгляді президента. Її автор — Андрій Азаров — обґрунтовує свою пропозицію бажанням поліпшити економічний стан в Україні.

Водночас, на думку секретаря Комітету ВР з питань національної безпеки, оборони та розвідки та військового Романа Костенка, зниження мобілізаційного віку до 50 років покращить якість українського війська.

"Якщо ми хочемо нормально забезпечувати бойові частини, щоб люди йшли здорові і могли виконувати бойові завдання, це має бути віковий діапазон 20–50 років", — заявив Костенко в інтерв'ю УП.

На його думку, усі, хто старші "можуть мобілізуватися за власним бажанням, але не в бойові підрозділи".

Від Texty.org.ua зазначимо, що старші люди можуть служити діловодами, водіями, кухарями, кладовщиками, електриками, зварювальниками. Можливо, варто змінити закон і їх мобілізувати виключно не на бойові посади, за окремими винятками, коли є бажання, відповідна кваліфікація і дозволяє здоров'я.

Читайте далі: П’ять стовпів мобілізації. Що потрібно зробити, щоб виправити ситуацію з поповненням військ

Також читайте: Ротний у 23. Андрій Скібін дбає про “плюшки” для своїх і відпускає відпочивати за кордон

мобілізація мобілізаційний вік військо

Знак гривні
Знак гривні