Забруднення Десни. Які сценарії можливі для Києва

На тлі забруднення Десни, у разі загрози населенню, Київ проінформують про ситуацію як мінімум за добу. Зокрема, можливі обмеження водопостачання в окремих місцях.

Фото: Стас Козлюк / Новинарня
Фото: Стас Козлюк / Новинарня

Про це заявив директор Департаменту муніципальної безпеки Київської міської державної адміністрації (КМДА) Роман Ткачук, повідомляє РБК-Україна.

Як розповів Ткачук, заміри, а також контрольні точки містяться вище по течії по Десні, тож результати аналізу отримуються, наприклад, на кордоні Чернігівської та Київської областей, або ж за 70 км до гирла річки.

"Тобто за добу як найменше ми будемо знати ситуацію, коли ця пляма дійде вже по часу до ковша. Звісно, ми будемо проводити інформування населення міста в такому разі, що треба робити й в яких місцях можуть бути введені якісь обмеження водопостачання. Але все буде залежати від тої ситуації, з якої ми стикнемося", — заявив Ткачук й додав, що інформування населення відбудеться щонайменше за добу у разі виявлення загрози.

Водночас Ткачук наголосив, що у столиці ситуація стосовно води на цей час не викликає ніяких занепокоєнь. Посадовець додав, що фахівці чітко знають, де міститься забруднена пляма та як вона рухається.

Ймовірні сценарії для Києва

Своєю чергою генеральний директор Київводоканалу Олег Лисюк повідомив, що сталося органічне забруднення річок. За його словами, це могли бути відходи з цукрового заводу.

"Дійсно, з цукрового скоріш за все заводу, відходи від цього виробництва. Це органіка. Ми співпрацюємо з профільними лабораторіями, інститутами, які досліджують якість води. Ні пестицидів, ні перевищення, ні токсинів, з Міноборони підключалися лабораторії. Ніяких інших речовин у воді нема. Тому це органіка звичайна. Просто її кількість настільки велика, що вона поглинає кисень у воді", — сказав він.

Він наголосив, що песимістичний сценарій для Києва дуже малоймовірний. "Зараз ми бачимо, що розбавлення [забруднення] іде", — пояснив гендиректор Київводоканалу.

За словами Лисюка, ймовірно й те, що пляма навіть не дійде до Києва в тому обсязі, який міг би викликати занепокоєння. Наразі ж ситуація перебуває під контролем. Схожі забруднення вже раніше траплялись, і з ними ефективно боролись.

Читайте також: Отруєна Десна. Наскільки загрозливою є ситуація для екосистеми

Про контрольованість ситуації звітує й міністерка довкілля та природних ресурсів Світлана Гринчук.

"Посилений моніторинг стану води проводиться щоденно Держводагенством, і водоканалом на водозаборах і вище по течії. Забруднення поступово розбавляється, ми фіксуємо цей процес. Хочу запевнити, що ситуація контрольована", — зазначила Гринчук.

За оновленими даними Укргідрометцентру, забруднена вода орієнтовно може досягти Київщини 14-16 вересня. За попереднім прогнозом очікувалося, що вона досягне столиці 10-11 вересня.

"З даним типом забруднення Київводоканал справиться своїми силами. Однак якщо все-таки забруднення може перевищувати деякі норми, ми напрацьовуємо спільно з водоканалом необхідні технологічні процеси, що їм набагато швидше і краще було справитися з цим і не допустити погіршення ситуації з водою на Київщині", — зазначила очільниця Міністерства.

Загалом за весь час забруднення просунулося на 191 км. Його рух сповільнено. Відбувається природне очищення. При візуальному огляді забруднення більше не має однорідного характеру, фіксується точково.

Нижче по течії річки забруднення не зафіксовані. В районі міста Чернігова вже фіксується покращення ситуації.

київ десна екологія вода забруднення

Знак гривні
Знак гривні