Чому "друзі Путіна" здобули успіх на виборах у Німеччині і якими будуть наслідки для України

Із закликами про припинення допомоги Україні та зняття санкцій з Росії німецькі ультраправі та крайні ліві завдали поразки правлячій коаліції в Німеччині на місцевих виборах у східних землях.

Лідера АдН у Тюрінгії Бйорна Хекке штрафували за нацистське гасло. Фото: Reuters
Лідера АдН у Тюрінгії Бйорна Хекке штрафували за нацистське гасло. Фото: Reuters

Про це пише BBC Україна.

Видання зазначає, що результати виборів уже характеризують не інакше як тектонічний зсув усталеного порядку не лише в Німеччині, а й в Європі в цілому.

І це попри те, що обирали лише парламенти двох східних земель — Саксонії та Тюрингії, які не мають впливу на зовнішню політику федерального уряду щодо Росії та обсягів фінансової та військової допомоги Україні у відбитті російської агресії.

Ультраправа "Альтернатива для Німеччини" (АдН) прийшла першою в Тюрингії і другою в Саксонії. А крайній лівий "Союз Сари Вагенкнехт" (ССВ), що відбрунькувався від посткомуністичної Лівої партії менш ніж рік тому, посів третє місце.

"Ні АдН, ні ССВ правити не будуть навіть у цих землях, однак їхній успіх серед виборців вже змусив правлячу коаліцію і канцлера Олафа Шольца скоригувати внутрішню політику, а з наближенням федеральних виборів у вересні 2025 року може змусити всі мейнстримні політичні сили запозичити частину гасел популістів й у зовнішній політиці.

Ці заклики не обіцяють нічого хорошого Україні", — пише видання.

Обидві партії по-різному симпатизують Росії, вимагають припинити підтримку України та змусити її розпочати переговори про мир з Путіним.

Читайте також: Змичка. Праві та ліві депутати Бундестагу однаково підтримують російські тези про війну в Україні

І якщо АдН традиційно зробила центром кампанії обмеження міграції і боротьбу зі злочинністю, а Україну з Росією згадувала лише на полях, то Сара Вагенкнехт йшла на ці місцеві вибори виключно з зовнішньополітичними обіцянками і називала їх референдумом про "мир".

Вона вимагає не тільки припинити постачання зброї Україні і розпочати переговори з Путіним, але й зняти санкції з Росії та відкликати згоду федерального уряду на розміщення в Німеччині американських ракет середньої дальності вперше з часів Холодної війни.

Читайте також: Корисні ідіоти Путіна: які європейські країни та політики підіграють Росії

BBC пише, що до Сари Вагенкнехт доведеться прислухатися, оскільки для формування більшості будь-якої з центристських партій потрібні будуть союзники, а альянс з АдН, визнаної ультраправими екстремістами в обох землях, табу і для поміркованих, і для вкрай лівих.

У результаті Німеччина вже через рік може охолонути до України та пом'якшити критику Росії, вважає експертка Даніела Шварцер з Європейської ради з міжнародних відносин (ECFR). І ось чому.

Головна німецька опозиційна партія — консервативний Християнсько-демократичний союз (ХДС) — виступила не гірше популістів в обох землях, а на федеральних виборах 2025 року їй пророкують повернення до влади. Але ХДС буде потрібна підтримка дрібних партій, що вимагають поступок Кремлю.

До того ж усередині самої партії кандидати в Бундестаг від східних земель, опинившись перед перспективою програти популістам через позицію партії з українського питання, можуть погрозами розколу досягти її зміни.

"І АдН, і ССВ йшли на вибори як "партії миру“. Вони стверджували, що підтримка України розпалює війну, а переговори мають розпочатися якнайшвидше. Вони відмовлялися вважати Росію агресором і зображували Путіна як надійного партнера для переговорів", — зазначила Шварцер.

"І нехай вплив земельної влади на зовнішню та оборонну політику обмежений, така виборча стратегія ССВ може розколоти ХДС, який досі підтримував Україну. ХДС у Східній Німеччині вже зайняв м'якшу позицію щодо Росії під цим тиском, що виявилося ще в процесі виборів до Європарламенту. Загроза розколу може загострити обговорення питання про взаємини з Росією, Великою Британією та США ще й у західнонімецькому ХДС", — пояснює експертка.

Попри те, що з АдН ніхто не хоче вступати в коаліцію, для ультраправих підсумки виборів стали тріумфом.

Вони вперше з Другої світової війни виграли регіональні вибори в Німеччині. А в національних опитуваннях за рік до федеральних виборів посідають друге місце після ХДС.

"Підйом АдН відтепер стосується не тільки Східної Німеччини. Вони набирають все більше голосів і в моїй рідній землі Гессен, пише він, — каже Робін Брукс з американської дослідницької організації Brookings Institution. — Їх успіх базується на невдоволенні міграцією. Поки ця політична проблема не розсмокчеться, і АдН, і ССВ отримуватимуть все більше голосів усюди".

Але це і хороша новина, запевняє Брукс. Оскільки виборці голосують за конкретну політику, у правлячої коаліції та головної центристської опозиційної партії є час до наступних виборів перехопити цей порядок денний і відбити атаку популістів ліворуч і праворуч.

"Ці вибори — крім абсурдної ностальгії за НДР — нагадують про запущені проблеми: про імміграцію, про загрози з боку Росії та Китаю, про надмірно високі борги в країнах південної Європи. Це — питання політики. Центристи можуть перехопити їх і видавити екстремістів. Але для цього необхідно зробити складний політичний вибір — і зробити його зараз", — підсумовує Брукс.

бактерії руского міра німеччина вибори корисні ідіоти

Знак гривні
Знак гривні