Водогін на Кривий Ріг за 11 місяців: як відновлюють інфраструктуру після підриву Каховської ГЕС

Менш, ніж за рік після руйнування Каховської ГЕС, Україна змогла побудувати 155 км магістрального водогону, який забезпечив питною водою 1,5 мільйона людей у Дніпропетровській, Запорізькій та Херсонській областях.

Магістральний водогін в Кривому Розі
Магістральний водогін в Кривому Розі

Цей амбітний проект став відповіддю на знищення Каховської ГЕС російськими військами 6 червня 2023 року, коли мешканці Херсонської, Запорізької та Дніпропетровської областей опинилися без доступу до води.

Вже 19 липня 2023 року розпочалося будівництво водогону, що з'єднує річку Інгулець із Південним водосховищем. Сьогодні функціонують три ділянки цього водогону, а перша нитка була запущена всього через 76 днів після підриву ГЕС.

"Якщо класично розв'язувати питання, то можна 6 років чекати, щоб отримати такий водогін", — зазначив керівник Служби відновлення та розвитку інфраструктури Дніпропетровської області Олександр Коломійцев. За його словами, на сьогодні вода вже постачається у міста, які раніше отримували воду з Каховського водосховища.

Українські будівельники, попри активну протидію з боку російських військ, зуміли завершити цей масштабний проект. "Люди працювали у засобах безпеки, вдягали бронежилети, каски, сиділи у бомбосховищах, а в періоди між обстрілами виходили на водогін і починали працювати", — розповів Коломійцев.

Вартість проекту склала майже 19 мільярдів гривень, а його завершення дозволить пропускати до 550 тисяч кубометрів води на добу. Це забезпечить водою Кривий Ріг, Нікополь, Марганець та Покров.

"Навіть іноземні посли казали, що ми зробили неможливе, бо такий водогін можна було тільки запроєктувати за два-три роки, а ми вже закінчуємо будівництво", — підкреслив Коломійцев.

Наразі залишилося лише запустити четвертий насос і завершити облаштування території. Завдяки цьому проекту вода знову з'явилася у будинках сотень тисяч українців, що є величезним досягненням в умовах війни.

кривий ріг відбудова України каховське водосховище відбудова каховська гес

Знак гривні
Знак гривні