Призовний вік в Україні має бути від 20 до 50 років, — нардеп і ветеран Костенко

Зараз категорія людей, яких призивають до війська, є досить віковою. Тож мобілізаційний вік має бути від 20 до 50 років.

Роман Костенко/Фейсбук
Роман Костенко/Фейсбук

Про це в інтерв'ю УП заявив секретар оборонного парламентського комітету, нардеп "Голосу" та ветеран АТО Роман Костенко.

"У нас справді є проблема того, що категорія людей, яка зараз призивається в армію, досить вікова. Я сам в армії з 17 років і скажу так: ми не говоримо про 18, але я вважаю, що у нас має бути призовний вік від 20 років до 50", – сказав Костенко.

На його думку, усі, хто старші "можуть мобілізуватися за власним бажанням, але не в бойові підрозділи".

"Якщо ми хочемо нормально забезпечувати бойові частини, щоб люди йшли здорові і могли виконувати бойові завдання, це має бути віковий діапазон 20–50 років", – наголосив Костенко.

За його словами, новий закон покращив мобілізацію.

"У нас був провал мобілізації, починаючи з літа 2023 року. Ми тоді провалили контрнаступ, були заміни воєнкомів. І я скажу, що в грудні  нам доповідали, що в нас було менше ніж 10 тисяч мобілізованих на місяць. При тому, яких ми зазнавали санітарних втрат, здавалося, що це фініш.

Потім різними методами ми змогли підняти цю кількість. Коли закон був прийнятий, відразу був скачок. Ми набрали в травні більше, ніж за останні декілька місяців разом. Зараз, у принципі, цей темп утримується", – зазначив нардеп.

Він додав, що водночас ухвалений закон про мобілізацію має певні недоліки – такі як перевага кількості над якістю.

"Є, звичайно, десь перегини на місцях тих самих ТЦК. По-перше, потрібно звертати увагу на якість особового складу. Часто в нас буває таке, що ТЦК женуться за цифрами: тобі сказали 10 має бути в день, ти пішов, наловив і відправив їх у навчальний центр. А в результаті – той наркоман, той хворий, в того якісь інші проблеми. Ці люди приходять у навчальний центр, а потім приїжджають люди з військових частин і просто їх не беруть", – заявив Костенко.

Нардеп підкреслив, що потім ці мобілізовані "сидять у цих навчальних центрах, отримують заробітну плату, а звільнити їх не можна", і таким чином виходить, що "у нас наче армія збільшується, а якості особового складу немає".

"Як би ми не говорили, але в нас зараз мільйонна армія у великій країні й цього недостатньо, бо ми воюємо одним мільйоном особового складу проти такої великої країни, як Російська Федерація. Армія має бути більша", – підсумував нардеп.

костенко військо мобілізаційний вік ефективність

Знак гривні
Знак гривні