Що відбувається на ринку праці та у військовому рекрутингу: ключові тенденції

У липні ключові показники на ринку праці зросли. Подекуди — наперекір звичайним сезонним тенденціям. Про це йдеться у дослідженні Work.ua.

Липень 2024 року відзначився зростанням середньої заробітної плати, кількості вакансій і конкуренції шукачів.

І хоча тут помітна позитивна динаміка, говорити про подолання дефіциту кадрів ще рано, йдеться у дослідженні.

Зокрема, роботодавцям все ще вкрай важко знаходити кандидатів на робітничі спеціальності, медиків, фахівців зі сфери будівництва й транспорту.

Уже другий місяць поспіль Харківщина не потрапляє до пʼятірки областей-лідерів за кількістю вакансій, хоча пропозицій роботи тут побільшало.

Простежуються на ринку праці й сезонні чинники. Наприклад, перед навчальним роком більшає вакансій для вчителів.

Статистика відновлення ринку праці України

У липні роботодавці розмістили на Work.ua 111 756 вакансій, що майже на 1% більше, ніж було у червні.

"Це зростання, хоч і незначне, цікаве тим, що вибивається із сезонних тенденцій: аналітика показує, що зазвичай в середині літа кількість роботи зменшується. Тож літо у 2024 році поки не скидається на «низький» сезон", — зазначають аналітики платформи для працевлаштування.

Водночас, додають вони, зміни на ринку праці у липні не були синхронними. Серед областей-лідерів побільшало вакансій лише у Київській і Дніпропетровській області (по +1%). В інших трьох спостерігається невеликий спад.

Натомість побільшало роботи у Запорізькій (+5%), Миколаївській (+4%), Кіровоградській (+4%), Харківській (+2%) областях. Остання вже другий місяць поспіль не потрапляє до пʼятірки областей-лідерів за кількістю вакансій, хоча й скоротила відставання до мінімуму в липні.

Області з найбільшою кількістю вакансій

Ринок праці у липні не відрізнявся особливою синхронністю й у розрізі категорій — у десятці лідерів бачимо протилежні тенденції:

Категорії з найбільшим приростом вакансій

Уже майже рік ринок праці в Україні перебуває в стані дефіциту кадрів. Тож увага роботодавців пильно прикута до двох ключових показників:

У липні обидві цифри зросли. Так, на сайті Work.ua шукачі оновили або створили 330 522 резюме, що на 9% більше від показників червня. Одночасно зросла і конкуренція, досягши показників березня 2024 року.

Областями з найвищою конкуренцією залишаються Київська, Вінницька, Львівська, Харківська та Волинська. А от де роботодавці не можуть розраховувати на велику кількість відгуків, то це Донеччина, Херсонщина та Закарпаття.

У найконкурентніших категоріях відбулися зміни. З пʼятірки лідерів випала категорія «Топменеджмент, керівництво вищої ланки», її місце посів маркетинг:

Зміни відбулися і в категоріях з найнижчою конкуренцією. У липні ними стали:

Ключовою зміною демографічного портрета шукача є зменшення кількості неповнолітніх на ринку праці. У липні працівників віком до 18 років поменшало на 24%. Суміжна тенденція — зменшення кількості людей без досвіду на 3%.

Розподіл кандидатів за досвідом, віком і статтю

Аналітики Work.ua фіксують зростання зарплат у цивільних професіях: середня зарплата на ринку праці становить 21 000 грн. Якщо ж аналізувати виключно цивільні вакансії — 20 500 грн.

Найбільше зростання відбулося у таких категоріях:

Ключові тенденції у військовому рекрутингу минулого місяця були такі:

працевлаштування рекрутинг зсу ринок праці тенденції

Знак гривні
Знак гривні