Як мова впливає на сприйняття кольорів, — дослідження

Нове дослідження Норвезького університету науки і технологій (NTNU) та Університету Осло виявило докази того, що мова, якою наш мозок обробляє навколишнє середовище в будь-який момент, впливає на те, як інші види когнітивної діяльності формують відчуття сприйняття.

Дослідження опубліковано в журналі Language Learning, повідомляє Science Alert.

"Це підтверджує ідею про те, що мова, яку ми використовуємо, може впливати на те, як ми сприймаємо кольори — і що цей зв'язок дуже динамічний і залежить від активації мозку", — каже лінгвістка Міла Вулчанова, що брала участь у дослідженні.

Для цього дослідження група зі 106 добровольців, сформована з носіїв литовської мови, носіїв норвезької мови та литовців, які володіють норвезькою мовою, пройшла через низку тестів.

Усі три групи взяли участь у двох тестах, які вимірювали час, необхідний для розрізнення пар фішок різних відтінків синього кольору. Один тест проводився у відносній тиші, інший вимагав запам'ятати набір з восьми цифр. Ті, хто володів двома мовами, спочатку чули цифри литовською, а потім норвезькою.

Після цього було проведено третє тестування, де учасники вимірювали час, потрібний для визначення одного відтінку кольору.

Є одне слово в норвезькій для синього, але два в литовській. (Akvilė Sinkevičiūtė)
Є одне слово в норвезькій для синього, але два в литовській. (Akvilė Sinkevičiūtė)

У литовській мові є два слова на позначення синього кольору (žydra — блакитний і mėlyna — темно-синій), тоді як у норвезькій є лише одне — blå. Як показали попередні дослідження, двомовні добровольці швидше розрізняли кольорові фішки різних відтінків синього кольору литовською мовою, ніж норвезькою. Одномовні литовці також швидше помічали кольорові відмінності, ніж одномовні норвежці.

Коли мозок був зайнятий запам'ятовуванням ряду чисел, вимовлених литовською мовою, білінгви продовжували мати перевагу у швидкості, якої не було, коли вони чули числа норвезькою мовою.

"Результати дослідження показують, що мова, якою ви користуєтеся, може впливати на те, як ви сприймаєте світ, аж до базового сприйняття кольорів", — зазначають науковці.

Вони додають, що хоча багато хто з нас сприймає сприйняття кольорів як належне, адже наш мозок миттєво реагує на них, здатність розрізняти кольори надзвичайно важлива — від червоного кольору попереджувального знаку до чорноти на запліснявілому банані.

"Наше дослідження та дослідження, проведені іншими, показують, що мова може активувати й впливати на когнітивні категорії, і навпаки, когнітивні механізми чинять вплив на мову", — підсумовує Міла Вулчанова.

мова дослідження наука

Знак гривні
Знак гривні