Як війна руйнує сферу знайомств для жінок в Україні, — NYT

"Війна спричинила хаос у сфері знайомств. Хоча прагнення кохання може здатися другорядним у порівнянні з ракетними обстрілами, перебоями в електропостачанні та нестачею харчів, багато українців кажуть, що потребують романтичних стосунків, які допоможуть їм впоратися з травмою життя в країні, що перебуває у стані війни", — описує тенденцію The New York Times.

Для жінок ця проблема є особливо гострою, зазначає NYT. Десятки тисяч чоловіків загинули. Ще більше перебувають на лінії фронту, деякі втекли з країни, а інші неохоче залишають свої домівки через страх бути мобілізованими. У великих містах помітно поменшало чоловіків, а у деяких селах призов до армії вихолостив чоловіче населення.

"Залишився невеликий відсоток чоловіків, які готові до стосунків і хочуть їх", — каже українська психотерапевтка і сексологиня Маргарита Стельмашова.

Війна також ускладнила побудову довготривалих стосунків. За словами сексологів, багато військових переживають психологічний стрес, який впливає на їхні інтимні стосунки. Кілька жінок в інтерв'ю розповіли, що бояться зустрічатися з військовослужбовцями, які можуть мати травму війни і які можуть одного дня загинути.

Швидкі побачення у Києві. Фото: NYT
Швидкі побачення у Києві. Фото: NYT

Зіткнувшись з потрясіннями війни, деякі жінки вдаються до заходів, про які раніше не замислювалися, наприклад, використовують застосунки для знайомств або ходять на швидкі побачення.

"Війна руйнує стосунки, — каже 36-річна працівниця ІТ-компанії Світлана Кривокучо, яка нещодавно вперше брала участь у швидких побаченнях у модному кафе в центрі Києва. — Це любовна криза".

У кафе жінки сиділи за столиками, позначеними табличками з номерами, а чоловіки по черзі проводили п'ятихвилинні бесіди. Кожна розмова починалася з того, що люди обмінювалися анкетами, в яких детально описували свої зацікавлення.

За дальнім столом Аліса Самусєва, 38-річна організаторка заходу під назвою "ТетАтеТ", похмуро зауважила, що на нього прийшло лише 26 чоловіків, тоді як зазвичай їх щонайменше 30. Це змусило її провести лише один сеанс швидких побачень замість звичайних двох.

"Вони бояться", — сказала Аліса про чоловіків, пояснюючи їхню відсутність нещодавно ухваленим законом про посилення мобілізації. — Вони не хочуть нікуди йти. Вони просто хочуть сидіти вдома і ховатися".

Вона додала, що розглядає можливість організації онлайн-сесій, щоб обійти цю проблему, "як під час Covid".

"У застосунках для знайомств чоловічі профілі відчиняють вікно в радикальні зміни, спричинені війною. Дедалі більше чоловіків зображені у військовій формі або з протезами кінцівок. Регулярно з'являються іноземці, які працюють у гуманітарних організаціях та міжнародних установах. Так само як і іноземні бійці, які приєдналися до війни України проти Росії", — йдеться у матеріалі.

35-річна директорка з маркетингу київського бренду одягу Катерина Байрачна розповіла, що навантаження війни на українських чоловіків видно на сайтах знайомств, де багато з них "виглядають дуже пригніченими" і "втомленими". Вона та інші жінки розповіли, що їхній настрій був похмурим, і мало хто був готовий до стосунків.

Війна також посилила ідеологічні розбіжності, зазначає NYT. Деякі жінки відмовляються зустрічатися з тими, хто ухиляється від мобілізації, вважаючи їх позицію непатріотичною. Інші жінки в застосунках для знайомств заявляють про свою відмову зустрічатися з російськомовними чоловіками.

жінки війна люди стосунки чоловіки мобілізація

Знак гривні
Знак гривні