Архітектурна дивовижа. Вигнуті, як коліна балерини, хмарочоси у Тирані

Архітектурна студія OODA представила проєкт двох з'єднаних хмарочосів під назвою Bond Tower, що вигинаються один до одного в столиці Албанії Тирані.

Вигнуті хмарочоси архітектурна дивовижа, урбаністика, албанія

Як пише Dezeen, вежі міститимуть житлові, комерційні, офісні та готельні приміщення, а їхня вигнута форма була натхненна силуетом зігнутих колін балерини, яка виконує позицію пліє.

Найвища зі з'єднаних веж здійматиметься до 50 поверхів і матиме ледь помітний вигин у нижній частині своєї кубоподібної форми.

Фото: Plomp
Фото: Plomp

Коротша вежа нахилятиметься від своєї "напарниці" під більш драматичним кутом, а потім нахилятиметься до неї і з'єднуватиметься з нею, щоб піднятися вертикально.

Фасади, що нагадують традиційні албанські килими, матимуть зигзагоподібні балкони та поручні, що вплітаються між вертикальними елементами.

Фото: Plomp
Фото: Plomp

«Подібно до того, як танцюрист вплітає точність у кожен рух, ця будівля сплітає історію та культуру в структуру, що відображає мінливу ідентичність міста.

Наш підхід забезпечує фізичне представлення ідентичності Тирани, що еволюціонує, поєднуючи вплив історичної спадщини в танці з сучасними архітектурними практиками», – розповіли у студії.

Фото: Plomp
Фото: Plomp

Дерева та зелені насадження увінчають вежу Бонд-Тауер, а на даху коротшої висотки буде розміщено басейн.

Фото: Plomp
Фото: Plomp

Громадська зелена зона буде оточувати основу, а насадження будуть розроблені таким чином, щоб відображати різноманітний ландшафт албанських гір.

архітектурна дивовижа урбаністика албанія

Знак гривні
Знак гривні