"Нібулон" заявив про готовність будувати військові кораблі

Агрохолдинг "Нібулон" готовий будувати військові кораблі, якщо отримає держзамовлення.

Про це власник Нібулону Андрій Вадатурський сказав у інтерв'ю Економічній правді.

"Ми готові виробляти будь-які судна для будь-яких цілей. В Україні майже немає флоту, тільки в портах буксирами виконуються сервісні функції", – зазначив Вадатурський.

Він наголосив, що Україна повинна мати свій сучасний флот для того, щоб охороняти порти та збільшувати економічні інтереси в Чорному морі.

"Можна порахувати, скільки Україна втратила через блокування морських портів. Чи не краще направити десяту частину на те, щоб побудувати флот, який міг би захистити порти від таких речей?" – зауважив Вадатурський.

На запитання, чи готова компанія братися і за військовий флот, Вадатурський відповів: "Готові, для нас головне – замовлення".

"Ми показуємо, що готові будувати флот. Ми не кажемо, який саме флот, але наш завод – єдиний, який працює в Україні. Колись в Україні був найбільший флот, Чорноморське морське пароплавство, який залишив по собі капітанів, матросів, фахівців. У нас багато дизайнерів та інженерів, які розробляють судна, працюють у Миколаєві, працюють на експорт", – пояснив власник Нібулону.

За словами Вадатурського, він продовжує боротися за цей напрям і сподівається, що будуть розміщені замовлення.

"Ми готові навіть інвестувати під ці замовлення. Ми готові весь прибуток від держзамовлень реінвестувати в завод, аби він був найкращим у Європі", – заявив він.

Однак, додав Вадатурський, сьогодні він не бачить інтересу з боку державних структур. Натомість замовлення на ту продукцію, яку Нібулон міг би робити в Україні, розміщують десь за кордоном.

Катер, від якого відмовилася ДСНС. Фото Нібулону
Катер, від якого відмовилася ДСНС. Фото Нібулону

Згідно з контрактом з Державною службою з надзвичайних ситуацій на постачання суден для розмінування Нібулон почав відповідне будівництво, добудував один катер. Потім, розповів Вадатурський, керівництво ДСНС змінилося – і вони відмовилися від замовлення.

"Ми працюємо з данським урядом. Сподіваємося, що вони зможуть викупити в нас катер і задонатити якомусь українському напрямку. Стратегічні домовленості є, але вони поки що не реалізовані", – розповів бізнесмен.

Нагадаємо, власник однієї з найбільших українських аграрних компаній "Нібулон" Андрій Вадатурський вже два роки перебудовує бізнес, який очолив після загибелі свого батька Олексія у 2022 році від російського обстрілу.

флот чорне море нібулон держзамовлення

Знак гривні
Знак гривні