Чому розвідки дедалі частіше залучають людей з нетиповим мисленням і як "диваки" ламають коди

У Британії вийшла книжка ексдиректора Центру урядового зв'язку Великої Британії (ЦУЗ) Роберта Ганнігана "Контррозвідка: чого таємний світ може навчити нас про розв'язання проблем і творчість". Британський журнал The Economist пояснює на прикладі цієї книги, чим важливі для розвідки люди з нетиповим мисленням. Texty.org.ua публікують дещо скорочений переклад рецензії.

У Британії вийшла книжка ексдиректора Центру урядового зв'язку мислення, різноманітність, спецслужби, розвідка, коди

Джеффрі Тенді не знав, чому його призвали на військову службу в 1939 році. Він був ботаніком у Музеї природної історії в Лондоні і другом поета Т.С. Еліота. Блетчлі Парк, британський центр зламу кодів під час Другої світової війни, потребував експерта з криптограм (зашифрованого тексту). Тенді був експертом з криптогамів (водоростей). Іноді все обертається навколо однієї приголосної.

Ця історія може бути апокрифічною, жартом диваків, які зламували німецькі коди в англійській сільській місцевості. Але те, що ботанічні знання Тенді мали криптологічну користь, не викликає сумнівів. Його знання морських водоростей виявилися важливими для порятунку німецьких шифрів, піднятих з моря. Роль Тенді у зламі кодів у воєнний час є прикладом теми нової книжки Роберта Ганнігана. Він є колишнім директором Центру урядового зв'язку Великої Британії, відповідального за перехоплення і розшифровку повідомлень.

"Тенді, напевно, не пройшов би набору в сучасну високопродуктивну компанію, — пише Ганніган, — але він уособлює собою поєднання дивацтв, випадкових навичок і відданості, які привели до вражаючих інновацій і стійкого успіху в таємному світі розвідки".

Агенції людської розвідки, такі як МІ-6 і ЦРУ, вербують і керують агентами-людьми, а отже, покладаються на вплив, переконання і маніпуляції. Тим часом агенції радіотехнічної розвідки (SIGINT) зосереджуються на даних і комунікаційних технологіях — кабелі в 19 столітті, радіо в першій половині 20-го, а тепер і інтернет. Мета полягає в тому, щоб зрозуміти ці системи і "атакувати" їхні слабкі місця, як кажуть криптоаналітики.

Для цього потрібні люди, які мислять по-іншому, оригінально і незвично. Діллі Нокс, професійний папіролог, встановив ванну в офісі Адміралтейства під час Першої світової війни і нібито зламав німецький військово-морський шифр під час купання (цей процес пан Ганніган пов'язує з сучасними дослідженнями неврологічних переваг теплої води). Річ не в тому, що ви знаєте, а в тому, як ви думаєте: після війни Нокс розгадував угорські дипломатичні шифри, не знаючи ані слова угорською. Вступні іспити до Центру урядового зв'язку Великої Британії включали тексти вигаданими ельфійськими мовами, якими розмовляли в Середзем'ї Джона Толкіна.

Розмаїття думок часто корениться в інших видах відмінностей. Жінки досягли успіху як криптоаналітикині в Блетчлі-Парку, хоча вони становили лише невелику частку довоєнних математиків. Єврейські криптоаналітики відіграли важливу роль у Другій світовій війні. Ганніган також натякає на ключову роль афганського та мусульманського персоналу в новітній історії ЦУЗ.

Люди з розладами аутистичного спектра (РАС) зазвичай мають краще візуальне сприйняття, і цей факт використовують ізраїльські збройні сили для інтерпретації нечітких супутникових знімків. Спираючись на дослідження нейророзмаїття та РАС, Центр урядового зв'язку Великої Британії "активно намагається найняти таку різноманітну робочу силу", — каже Ганніган.

Дислексія (проблеми з читанням або письмом) і дискалькулія (труднощі з розумінням чисел) "поширені" в ЦУЗ. Ганніган припускає, що кожен четвертий співробітник організації має певні нейророзлади. Такі люди не завжди досягають успіху на традиційних співбесідах або процвітають в умовах жорсткої ієрархії збройних сил чи формальності державної служби.

За іронією долі, тоді як найвідоміший діяч ЦУЗ Алан Тюрінг переслідувався державою за свою гомосексуальність, попри його ключову роль у зламі німецького коду "Енігма", агентство пізніше захистило багатьох геїв у своїх лавах, каже Ганніган, і "уникло певного фанатизму", який затьмарював інші частини державної служби часів холодної війни.

Зовсім недавно британський Центр урядового зв'язку розпочав підготовку офіцерів з перевірки в DEI, щоб зменшити кількість заявників з-поміж етнічних меншин, яким відмовляють у допуску до державної таємниці, що є поширеною проблемою для людей, які мають родинні зв'язки з іноземними державами.

Не тільки агенції радіотехнічної розвідки зацікавлені у різноманітності. Останніми роками МІ-6 пом'якшила вимоги до вступу, щоб кандидати з подвійним громадянством і одним з батьків-британців могли подавати заявки на службу як офіцери. ЦРУ у 2022 році просунуло у вищі чини найвищий відсоток жінок і представників меншин за всю свою історію.

Шпигунські агентства дедалі більше визнають важливість різноманітних кадрів, не в останню чергу тому, що вони мають вливатися в середовище і налагоджувати зв'язки з агентами в різних країнах.

Ефективні аналітики люблять головоломки, які не пов'язані з роботою і можуть видатися дурницею. Американські криптоаналітики Джон Менлі та Едіт Рікерт під час Першої світової війни продовжили дослідження статистичних закономірностей у поезії.

Елізабет і Вільям Фрідмани, видатні фігури в американській криптології, досліджували — і згодом розвінчали — теорію змови про те, що Френсіс Бекон таємно написав і приховав зашифрований текст у п’єсах Шекспіра.

Джоан Кларк, на деякий час наречена Тюрінга, мала довгу кар’єру в ЦУЗ і стала експерткою з монет XV століття.

Улюбленою телепрограмою персоналу ЦУЗ є Only Connect — британське ігрове шоу, в якому учасники мають визначити загадковий зв’язок між чотирма відповідями. Подібно до зламування кодів, це вимагає стороннього мислення, відкритого розуму та здатності об’єднувати різнорідні типи знань.

Моралізатори легко відкинуть такі речі як відволікання від справжньої роботи на національну безпеку та розвідку. Але насправді це зачіпає саму суть хорошої шпигунської роботи. "Головоломки та ігри — це не окремий від серйозної роботи світ, — підсумовує Ганніган. — Вони утворюють континуум, і одне сприяє іншому".

мислення різноманітність спецслужби розвідка коди

Знак гривні
Знак гривні