Окупанти планують потайки поховати вбитих торік у Бердянську підлітків Оганнісяна і Ханганова, — МІПЛ

Окупаційна влада Бердянська планує таємне поховання вбитих торік підлітків Тіграна Оганнісяна та Микити Ханганова.

Про це повідомив Медійній ініціативі за права людини Григорій Оганнісян, батько Тіграна.

За рік після вбивства їх терміново вирішили поховати у безіменній могилі. Зробити це збираються цілком таємно, не повідомивши рідних ані про час поховання, ані про місце.

Тіграна Оганнісяна і Микиту Ханганова вбили 24 червня минулого року в Бердянську. Відтоді рідним не віддають їхні тіла. За цей час російські слідчі кілька разів заявляли рідним, що дозволять забрати і поховати тіла підлітків. Однак під різними приводами окупаційна влада щоразу відмовляла у передачі тіл. Тепер же їх хочуть поховати як “терористів”.

Тігран Оганнісян. Фото: МІПЛ
Тігран Оганнісян. Фото: МІПЛ
Микита Ханганов. Фото: МІПЛ
Микита Ханганов. Фото: МІПЛ

МІПЛ нагадує, що Оганнісяна, Ханганова і їхні сім’ї російська окупаційна влада переслідувала з вересня 2022 року. Тоді Тіграна викрадали з дому, впродовж п’яти днів катували та знущалися з нього. Хлопця відпустили лише після розголосу про зникнення дитини. Також сім’я намагалася вивезти Тіграна з окупації, однак окупанти заарештували хлопця та батьків і повернули їх в окупований Бердянськ. 

Упродовж пів року діти перебували під жорстким пресингом окупантів. Їх допитували, змушували брати участь у “слідчих експериментах”. 

В останні кілька тижнів перед позасудовою стратою тиск посилився. Слідчі оголосили обвинувачення підліткам у підготовці диверсії та запланували передачу справи до суду. 

У день вбивства до Микити приїхав слідчий, з яким вони мали довгу розмову. Надвечір хлопці пішли гуляти, і їх вбили — як стверджує окупаційна влада Бердянська, через напад на “поліцейських”.

"МІПЛ вважає, що Тіграна Оганнісяна і Микиту Ханганова вбили навмисно. Відповідальність за це покладаємо на окупаційну владу Бердянська, підрозділ Росгвардії, який на момент вбивства перебував у Бердянську, керівництво Слідчого комітету РФ, вище військово-політичне керівництво Росії, для якого терор і знущання з цивільного населення є основою державної політики та окупаційних практик", — зазначили правозахисники.

Медійна ініціатива за права людини закликала президента Володимира Зеленського, омбудсмена Дмитра Лубінця, МКЧХ, ООН, Парламентську Асамблею ОБСЄ та все світове співтовариство терміново втрутитися у ситуацію та вжити всіх можливих заходів, щоб повернути рідним або українській стороні тіла для поховання та ефективно розслідувати цей воєнний злочин.

поховання бердянськ геноцид воєнні злочини рф

Знак гривні
Знак гривні