У Бердянську окупанти вбили двох підлітків за проукраїнську позицію: історії загиблих героїв

В тимчасово окупованому Бердянську російські окупанти вбили двох підлітків, які активно відстоювали проукраїнську позицію – Тиграна Оганнісяна та Микиту Ханганова. Останньому сьогодні мало б виповнитися 17 років.

Про це повідомила координаторка Медійної ініціативи за права людини Ольга Решетилова, інформує Цензор.НЕТ.

Коментуючи вбивство Тиграна Оганнісяна і Микити Ханганова, вона зазначила, що Медійна ініціатива за права людини займалася їхньою справою з осені минулого року.

"Ми ще готуємо офіційну позицію МІПЛ, ще дуже багато невідомих обставин в цій історії, щоб робити однозначні висновки. Але є кілька фактів, про які треба знати і вже зараз чітко зафіксувати, щоб вбивці хлопців не уникли покарання", – зазначає Решетилова.

original.jpg

Фото: Медійна ініціатива за права людини

Далі вона детально зупиняється на цих фактах:

  1. Історія почалася у вересні минулого року, коли "слідчі" викрали Тиграна з дому і пʼять днів жорстоко катували. 
  2. Слідчі Слєдкома готували справу до суду, обвинувачуючи Микиту і Тиграна у підготовці диверсії.
  3. Європарламент прийняв резолюцію по хлопцях, вимагаючи відпустити їх з окупованої території.
  4. Після цього обвинувачення хлопцям розділили. Микиту мали обвинуватити в крадіжці, а Тиграна в диверсії.
  5. Кілька днів тому за хлопцями приїжджав слідчий з озброєним конвоєм, але їм вдалося втекти.
  6. Вдень перед вбивством хлопці відзначилися в окупаційній поліції. За пів години до дзвінка слідчого батькам про те, що хлопці вбиті, мама Тиграна розмовляла з ним. Тигран був спокійний, казав, що гуляють з Микитою і думають, як святкувати день народження Микити. Микиті сьогодні мало виповнитись 17 років.
  7. Наразі ми бачимо багато розбіжностей у фактах, часі, одязі. Тіл хлопців батьки ще не бачили. Натомість рідних з учорашнього вечора мучать допитами й обшуками. Це дає підстави ставити під сумнів основну версію слєдкома про напад на поліцейських. Принаймні батьки Тиграна і Микити вважають, що вся ця перестрілка, передсмертне відео – це постановка для того, щоб убити хлопців.
  8. Українські слідчі органи порушили кримінальне провадження за фактом вбивства дітей.

"Ми співпрацюємо зі слідством і надаємо всю наявну у нас інформацію. Але МІПЛ проведе власне детальне розслідування обставин вбивства", – додає Решетилова.

Як повідомлялось, окупаційна влада Запорізької області заявила, що 24 червня у Бердянську ліквідовано двох проукраїнських "терористів". Один з них – це 16-річний підліток Тігран Оганнісян.

Зрадник Рогов стверджує, що приблизно о 19:00 двоє осіб "відкрили вогонь з автоматів" на міській набережній.

"Внаслідок злагоджених та оперативних дій правоохоронних органів терористи були блоковані та знищені", – сказав Рогов.

Він повідомив, що один з них – це Тигран Оганнісян, 16-річний підліток, якого раніше окупанти затримували за проукраїнську позицію. Також в місцевих Telegram-каналах шириться відео, на якому зображено Тиграна. Він тримає в руках автомат і каже: "Все, це смерть, пацани. Прощавайте. Слава Україні". На відео також чутно голос і другого хлопця, який відповідає: "Героям слава".

Російські загарбники затримали Тиграна Оганнісяна ще у вересні 2022 року. Його та ще одного підлітка – Микиту Ханганова окупанти звинуватили в тероризмі. Їм загрожувало увʼязнення на 20 років.

звірства окупантів опір окупації бердянськ воєнні злочини рф

Знак гривні
Знак гривні