Україна має місяць, щоб уникнути дефолту, — The Economist

Британське видання The Economist пише, що на Україну насувається фінансова криза. Texty.org.ua публікують ключові фрагменти матеріалу.

Джерело: 24tv.ua
Джерело: 24tv.ua

Зазначається, що війна завдає значної шкоди українській економіці. ВВП України на чверть менший, ніж напередодні повномасштабного вторгнення РФ, центральний банк витрачає валютні резерви, а нещодавні атаки Росії на критичну інфраструктуру погіршили прогнози зростання. "Сильні армії, — попередив 17 червня міністр фінансів України Сергій Марченко, — мають спиратися на сильні економіки".

"Після того, як у квітні американські законодавці із запізненням схвалили пакет фінансової допомоги на суму 60 мільярдів доларів, зброя в України не закінчиться. З часом фінанси держави також будуть підкріплені планами G7, оголошеними 13 червня, використати активи російського центрального банку, заморожені в західних фінансових установах, для надання ще 50 мільярдів доларів кредитів. Проблема полягає в тому, що Україна стикається з грошовою кризою — і незабаром", — йдеться у матеріалі.

Видання нагадує, що протягом останніх двох років кредитори України погодилися призупинити виплати з обслуговування боргу. Відстрочка — як від державних, так і від приватних кредиторів — становить 15% ВВП на рік. The Economist пояснює, що якби виплати були обов'язковими, вони стали б другою за величиною статтею державних витрат після витрат на оборону. Однак зараз мораторій з боку приватних іноземних власників облігацій, в тому числі французького керуючого активами Amundi та американського Pimco, закінчується 1 серпня.

"Таким чином, Україна має місяць, щоб уникнути дефолту. МВФ зацікавлений у тому, щоб міністр фінансів Марченко домовився про списання боргу, але угода видається малоймовірною за наявний час. Якщо Україна оголосить дефолт, це стане відображенням тривожної недовіри приватних інвесторів до зобов'язань Заходу. У довгостроковій перспективі це може означати катастрофу для відновлення країни", — застерігає британський тижневик.

Видання пояснює, що країни йдуть на реструктуризацію, щоб забезпечити доступ до фінансових ринків, а для цього потрібні керовані борги. Швидка реструктуризація займає місяці, складна — роки. Але Україна була закрита для ринків капіталу з початку війни, що означає відсутність терміновості в процедурах. У червні Марченко запропонував кредиторам угоду, яка б знизила 60% від поточної вартості боргів. Кредитори відповіли, що вважають 22% більш прийнятними.

"Україна відчайдушно потребує фіскального простору. Наприкінці року співвідношення її боргу до ВВП наблизиться до 94% - високий показник для економіки з такою складною фінансовою історією та її розмірами. Суми, які надають союзники, вражають, але вони надходять у вигляді артилерії, танків і цільових фондів, а не готівки. Лише $8 млрд з нещодавнього американського пакета допомоги піде безпосередньо українському уряду — сума, еквівалентна трохи більше чверті річних витрат України на соціальні виплати, та й то у вигляді позики. ЄС планує запропонувати трохи більше, але все одно лише $38 млрд протягом трьох років.

Хоча сума списання боргу, яку вимагає Україна, є скромною - $12 млрд у період з 2024 по 2027 рік — країна не має вільних коштів, щоб її перекрити, якщо допомогу не нададуть. За даними МВФ, за умови такої радикальної реструктуризації, яку запропонувала Україна, а власники облігацій відхилили, країна зможе ледве зводити кінці з кінцями. Зі свого боку, власники облігацій ставлять під сумнів, як Фонд може бути таким впевненим, особливо зважаючи на те, що його аналіз застарів на кілька місяців", — йдеться у статті.

За відсутності угоди Україна має два варіанти, пише The Economist. Перший — домовитися про продовження заморожування виплат за боргом, як вона вже зробила з офіційними кредиторами, які відтермінують виплати до 2027 року. Інший — оголосити дефолт. Це може звучати радикально, але насправді між цими сценаріями немає великої різниці. У будь-якому випадку, виплати з боку України не відновляться.

"Стриманість приватних інвесторів відображає не лише фінансові перспективи України. Під час звичайної реструктуризації кредитори ставлять на економічні перспективи країни. Кредитування позичальника, який перебуває у стані війни, також тягне за собою другу ставку: на те, що він переможе. Багато що залежить від ступеня підтримки Заходу. Платники податків можуть втомитися віддавати мільярди. Дедалі більш ймовірною стає перемога на виборах у США Дональда Трампа. Звичні моделі МВФ намагаються врахувати такі фактори.

Власники облігацій також скептично ставляться до планів довгострокового відновлення України в разі перемоги. Хоча союзники та МВФ стверджують, що реструктуризація зараз дозволить Україні повернутися на фінансові ринки, щойно закінчиться війна і союзники пробачать борги, інвестори не переконані, що такий день коли-небудь настане. Вони радше вважають, що реструктуризація буде першою з багатьох спроб союзників України перекласти фінансовий тягар війни та витрати на відбудову з уряду на приватний сектор.

Значна частина відновлення України — включно з будівництвом базової інфраструктури та громадських будівель, а також підготовкою людей до відбудови країни — ніколи не принесе прибутку, а отже, буде покладена на плечі союзників країни", — зазначається в матеріалі.

дефолт фінанси борги війна економіка

Знак гривні
Знак гривні