Кремль більше сфокусований на війні проти України, ніж на відстеженні внутрішніх загроз, — WSJ

Озброєний напад, що забрав життя щонайменше 20 людей на вихідних у Дагестані, викрив слабкі місця в системі безпеки Росії. Поки Кремль зосередився на продовженні війні в Україні та намаганні закрити рота своїм політичним опонентам, всередині країни не помічають внутрішніх загроз.

Про це пише у своїй колонці для The Wall Street Journal пише керівниця московського бюро видання Енн М. Сіммонс. Texty.org.ua публікують скорочений переклад матеріалу.

Cинагога в Дербенті після нападу озброєних людей і пожежі. Джерело фото: Reuters
Cинагога в Дербенті після нападу озброєних людей і пожежі. Джерело фото: Reuters

Торік спостерігалася тенденція до зростання насильства по всій Росії, що підриває твердження російського президента Владіміра Путіна про те, що лише він може убезпечити країну від загроз як ззовні, так і зсередини.

Багато з цих інцидентів пов'язані з давньою напруженістю у відносинах між Москвою і мусульманським населенням Центральної Азії. Минулого тижня силовики штурмували слідчий ізолятор у Ростові-на-Дону і вбили шістьох чоловіків, пов'язаних з ІД, які взяли в заручники двох охоронців. У березні озброєні до зубів бойовики вбили понад 140 людей і поранили сотні в концертному залі під Москвою. Відповідальність за цей напад взяло на себе ісламістське екстремістське угруповання "Ісламська держава".

Читайте також: "Повстання" у ростовській в'язниці свідчить про зростання загрози режиму Путіна

У неділю сталися напади на синагогу, поліцейський відділок і дві церкви в столиці Дагестану Махачкалі та місті Дербенті. Обидва міста знаходяться в переважно мусульманському північнокавказькому регіоні, де існує довга історія повстань проти російського правління. Серед загиблих – щонайменше 15 поліцейських. Станом на понеділок більше десятка людей залишалися в лікарнях, повідомила влада. Поки що жодне угруповання не взяло на себе відповідальність за цей напад.

Пізніше шестеро нападників були вбиті, повідомило російське інформаційне агентство ТАСС з посиланням на губернатора Дагестану Сергія Мелікова.

Критики уряду кажуть, що влада спрямовує занадто багато ресурсів на боротьбу з будь-чим і будь-ким, хто, на їхню думку, може загрожувати владі Путіна. Кремль кидає до в'язниці опонентів, затикає рота пресі та запроваджує закони, щоб придушити все, що можна вважати критикою його війни в Україні.

Відомих політиків, правозахисників та журналістів засуджують до тривалих термінів ув'язнення, призначають великі штрафи або змушують покинути країну. За даними правозахисних груп, з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну в Росії було свавільно затримано понад 20 000 осіб.

Репресій зазнали й інші групи, зокрема російська гей-спільнота. У листопаді Верховний суд країни оголосив міжнародний ЛГБТ-рух екстремістською організацією.

Аналітики кажуть, що російський уряд наполегливо порушує питання тероризму, щоб виправдати свої репресії, але неодноразово не помічав реальних терористичних загроз.

Той факт, що інциденти "повторюються знову і знову, означає, що є уроки, які не були засвоєні" ні Кремлем, ні федеральними службами безпеки, сказав Ніколай Петров, консультант програми "Росія і Євразія" британського аналітичного центру Chatham House.

Замість цього російська влада намагається перекласти провину за недоліки внутрішньої безпеки на звичних цапів-відбувайлів: Україну і Захід.

Після масового вбивства в концертному залі в березні російські офіційні особи почали активно просувати наратив про те, що за нападом стоїть Україна, а сили на Заході є його організаторами. Після недільного нападу в Дагестані деякі російські посадовці вже поспішили звинуватити Україну.

Читайте також: Московський терор. Тімоті Снайдер про фейкові та реальні загрози для Росії

Риторика про те, що будь-яке нещастя, якого зазнає Росія, є виною України та її прихильників, знаходить відгук у багатьох росіян, кажуть аналітики, знайомі з роботою російської пропагандистської машини.

Андрій Колесников, старший науковий співробітник московського Центру Карнегі Росія-Євразія, сказав, що "пасивна більшість" не бажає думати про справжнє джерело терористичних атак на їхню країну, і російське керівництво знає про це. Як наслідок, "такого роду звинувачення України і Заходу стають соціальною нормою", – сказав він.

Крім того, російська влада особливо прагне уникнути будь-яких натяків на те, що всередині РФ може існувати міжетнічна чи релігійна напруженість.

деградація росії кремль російська пропаганда теракти

Знак гривні
Знак гривні