Україна пропонувала допомогу проти іранських дронів, Ізраїль проігнорував, — ЗМІ

Іранські дрони-камікадзе зараз є найбільшим викликом для ЦАХАЛ на полі бою. Ізраїль шукає ефективні способи протидії цим дронам, хоча свого часу відмовився співпрацювати з Україною, яка запропонувала свою допомогу і чия армія має найбільший досвід у боротьбі з "шахедами".

Фото: FADEL SENNA/AFP через Getty Images
Фото: FADEL SENNA/AFP через Getty Images

Про це повідомляє ізраїльська газета Mako.

Видання цитує посла України в Ізраїлі Євгена Корнійчука. "На початку минулого року, одразу після інавгурації уряду Нетаньягу, я привіз з Києва великий шматок іранського БПЛА типу «Шахед» і передав його як свого роду «сувенір» від президента Зеленського прем’єр-міністру Ізраїлю. Тоді я сказав, що якщо співпраця між країнами не буде поглиблюватися, то Ізраїль також «отримає» таке – і саме це зараз відбувається. Не зрозумійте мене неправильно: мені дуже шкода, що це відбувається. Але це реальність», – каже він.

Ізраїльська газета пише, що реальність, про яку попереджав український дипломат, втілилася на повну силу: з 7 жовтня в бік Ізраїлю були запущені сотні дронів-камікадзе і БПЛА для збору розвідувальної інформації.

Зазначається, що останніми тижнями дронові атаки суттєво зросли, і безпілотники, які проникають майже щодня з Лівану, вражають в Ізраїлі стратегічні об'єкти.

Видання пише, що Україна, яка постійно потерпає від атак "шахедів", на перших етапів використання цих БПЛА Росією пропонувала поділитися отриманими знаннями з Ізраїлем.

«Наприкінці 2022 року ми почали надсилати сигнали Ізраїлю», — розповідає ексміністр оборони України Олексій Резніков. «Шановні колеги, сказали ми ізраїльтянам, ми запрошуємо ваших експертів, ваших інженерів відвідати нас і дізнатися ближче про ці БПЛА — фотографувати, записувати, говорити з нашими інженерами про деталі, щоб ви могли подумати, наскільки ефективно та успішно ви можете впоратися з ними".

Але з ізраїльської сторони, за словами Резнікова, не сприйняли загрозу всерйоз. «Реальної відповіді не було", — констатує ексміністр.

Видання пише, що імовірність того, що з війни в Україні можна винести уроки, була, вочевидь, зрозуміла для командування ЦАХАЛом так само, як це було зрозуміло для інших сторін, які займаються безпекою.

«Війна в Україні — це можливість навчитися і відповідним чином підготуватися для низки країн, які можуть зіткнутися з подібними сценаріями в майбутньому», – написала Ліран Ентаві, старша наукова співробітнця Інституту досліджень національної безпеки INSS, у спільному огляді минулого лютого, який вона опублікувала разом з колишнім командувачем ВПС генерал-майором Амірамом Норкіним.

«Для Ізраїлю це особлива можливість, оскільки участь Ірану в конфлікті в Європі дозволяє йому глибоко вивчити можливості, а також слабкі сторони іранської загрози, яка для нього вважається найбільшою», – зазначила вона.

Ентаві додає, що деякі офіційні особи в ЦАХАЛі справді зустрічалися з нею, щоб обговорити використання іранських БПЛА в Україні, однак, зрештою, «таких ініціатив недостатньо. Можливо, ЦАХАЛ розуміли і хотіли щось змінити, але це було зроблено недостатньо швидко».

Розуміння необхідності витягувати уроки не залишилося лише в Інституті досліджень національної безпеки, а вийшло на поле через особисті ініціативи приватних громадян, які розуміли важливість цих речей. «Україна має великий досвід», — зазначає А., резервіст ЦАХАЛу, який воював у Газі і допомагав рятувати єврейських біженців після російського вторгнення у 2022 році, і після цього підтримував зв’язки з Україною. «Це перша країна, яка зіткнулася з широкомасштабними атаками безпілотників і протидіє їм у великих масштабах».

Ще один ізраїльський військовий і волонтер Р. розповідає, що він переклав на іврит навчальні матеріали з української мови щодо використання БПЛА та захисту від них і розповсюдив їх серед різних структур ЦАХАЛу. Він каже, що також контактував з українськими організаціями, які погодилися відправити інструкторів до Ізраїлю, а також провести дистанційні тренінги з цього приводу. Однак, за його словами, попри початкову зацікавленість, ініціатива не принесла результатів.

Ізраїльська газета пише, що тісна російсько-іранська співпраця ставить під питання політику Ізраїлю щодо України, який переважно намагається ходити між краплями та уникати будь-якої шкоди для відносин з Росією. Депутат Зеєв Елькін, відомий своєю давньою підтримкою зміцнення зв’язків з Україною, говорить про ситуацію відверто: «Стратегічно Росія обрала шлях співпраці з Іраном. Він займає все більш антиізраїльську позицію та допомагає Ірану у співпраці у сфері безпеки».

Елькін вважає, що позиція нинішнього уряду Ізраїлю щодо України та Росії характеризується вкоріненими стереотипами та застарілою парадигмою. За його словами, поширеною була і залишається думка, що з Росією й надалі можна мати добрі відносини, якщо Ізраїль не буде надто зближуватися з Україною, «але, як ми бачимо, це не працює».

«Попри те, що президент Зеленський щонайменше двічі намагався узгодити візит до Ізраїлю, уряд на чолі з Нетаньяху досі офіційно не запросив його. Близьке до теми джерело навіть повідомило, що із 7 жовтня Ізраїль скасував візит до країни щонайменше двох українських парламентських делегацій», – йдеться у матеріалі.

Видання підсумовує, що у швидкоплинній війні дронів Ізраїль не готовий до нової загрози – масового використання FPV-дронів, яке для України вже стало буденністю.

ізраїль війна дронів досвід України шахеди

Знак гривні
Знак гривні